donderdag, 4. februari 2010 - 10:18

Ziekenhuis opent ‘Stoppen met roken poli'

Hoorn

Deze maand is de afdeling longgeneeskunde gestart met een polikliniek ‘Stoppen met roken’.

Twee gespecialiseerde verpleegkundigen begeleiden patiënten om van het roken af te komen. Eerst is er een intake, dan wordt eenmalig een röntgenfoto genomen, er wordt een longfunctie-onderzoek uitgevoerd en er is een afspraak met de longarts. De begeleiding door de gespecialiseerde verpleegkundigen gebeurt zowel poliklinisch als telefonisch. Consulten worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Begeleiding

Mensen die willen stoppen met roken kunnen zich zonder verwijzing aanmelden bij de polikliniek. Drie dagen per week is er een spreekuur van 9.00 tot 12.00 uur, op dinsdag is een avondspreekuur van 17.00 tot 21.00 uur. Anita Hartog, gespecialiseerd verpleegkundige: “Op de poli zien we patiënten die al in het ziekenhuis bij andere specialismen komen en aan wie door de arts wordt aangeraden te stoppen met roken. Daarnaast zien we ook steeds meer mensen die via via hebben gehoord van de stoppen met roken poli. De begeleiding die wij geven duurt in principe een jaar, de intensiteit van de begeleiding verschilt per persoon.”

Vergoeding
De begeleidingskosten voor het stoppen met roken worden door de zorgverzekeraar vergoed. De hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters of medicijnen, moeten zelf worden betaald.
Categorie:
Tag(s):