woensdag, 22. september 2010 - 11:17

Zondag 10 oktober testdag op het spoor

Utrecht

Op zondag 10 oktober moeten treinreizigers extra rekening houden met vertragingen op het spoor. Want op die dag gaat de NS en ProRail een speciale dienstregeling hanteren die is ontwikkeld om het winterweer op het spoor de baas te blijven.

Onderdeel van de maatregelen is een speciale dienstregeling die is ontwikkeld om ook onder extreme omstandigheden klanten te blijven bedienen. Hierbij gaan treinen van NS pendelen tussen verschillende stations. Om te zien of deze dienstregeling in de praktijk functioneert, wordt op zondag 10 oktober een test gehouden. Klanten krijgen op die dag te maken met andere reistijden dan op een reguliere zondag.

Bij deze speciale dienstregeling rijden treinen volgens een ‘pendelprincipe’. Bij pendelen rijden treinen over kortere trajecten heen en weer in plaats van dat deze lange trajecten rijden. De kans dat verstoringen leiden tot kettingreacties is hierdoor aanzienlijk kleiner. De gedachte hierachter is dat — als sneeuw en ijs ernstige overlast veroorzaken - zo toch een voorspelbare dienstverlening kan worden geboden.

Dit heeft wel tot gevolg dat klanten vaker moeten overstappen omdat de trajecten korter zijn. Ook rijden treinen op andere tijden en zijn reistijden doorgaans langer. De ‘omschakeling’ naar een alternatieve dienstregeling bij extreem weer vraagt zo’n wezenlijk andere manier van werken dat testen noodzakelijk is nog vóór de sneeuw valt. Deze test is onderdeel van het pakket van maatregelen dat met minister Eurlings van V&W is afgesproken om ervoor te zorgen dat klanten ook in de winter op het spoor kunnen vertrouwen.

Op 10 oktober gaat de helft van de reizen maximaal 5 minuten langer duren. Voor circa 9% van de reizen is sprake van een extra reistijd van 30 minuten of langer.

Bert Klerk, Directievoorzitter ProRail: “Deze bijzondere praktijkoefening stelt ons in staat te testen, te trainen, te leren en te verbeteren. Nu testen geeft meer zekerheid over de effectiviteit van dit plan op het
moment dat het er écht toe doet. In de winter moeten wij reizigers gewoon op hun bestemming kunnen brengen.”

Rover vindt oefening overbodig

Reizigersvereniging ROVER is niet te spreken over het idee van NS om
zondag 10 oktober een nooddienstregeling te rijden. Volgens ROVER is de
overlast die dit voor reizigers geeft, buiten proportie. Wel vindt ROVER
het een goede zaak dat NS de winterproblemen op het spoor serieus nemen.
Provincie:
Tag(s):