woensdag, 20. oktober 2010 - 21:13

Zwolle spoort vier ton aan uitkeringsfraude op

Zwolle

De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal in Zwolle 403.096,- euro aan uitkeringsfraude opgespoord. 'In totaal is van 21 personen de bijstandsuitkering beëindigd omdat zij hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen', meldt de gemeente woensdag.

Dit bespaart de gemeente Zwolle maandelijks ruim 18.798,- euro. Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen hadden verzwegen naast hun uitkering inkomsten uit werk te hebben. Zij fraudeerden voor 38.063,- euro. Een viertal moet ruim 933,- euro terugbetalen, omdat zij in detentie bleken te zitten.

Samenwonen
De meest voorkomende vorm van uitkeringsfraude heeft te maken met de woonsituatie. Vaak geven mensen niet aan de sociale dienst door dat zij samenwonen. Zo kwam de sociale recherche een vrouw op het spoor die al sinds 1989 een bijstandsuitkering ontving en al die tijd had aangegeven dat zij kostganger was bij een man in huis.

Uit nader onderzoek bleek dat de twee in feite gewoon samenwoonden. De man had al die jaren inkomsten uit een reguliere baan, waardoor de vrouw ten onrechte ruim 229.000,- euro aan bijstand ontving. Dit bedrag wordt van het stel teruggevorderd. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt.

Huwelijksbootje
Ook een tweede stel had verzwegen dat zij samenwoonden. De vrouw ontving vanaf juni 2008 een bijstandsuitkering, haar man leefde van een AOW-uitkering. Bij nader inzien bleek het stel blij met het onderzoek van de sociale recherche; nu de fraude aan het licht is gekomen, willen zij officieel met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

Door hun handelen hebben zij de gemeente benadeeld voor 26.550,- euro. Dit wordt van ze teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

Voor de rechter
Ook een derde onderzoek bracht aan het licht dat een vrouw haar werkelijke woonsituatie niet had doorgegeven aan de sociale dienst. Zij ontving vanaf maart 2008 een bijstandsuitkering en beweerde in het huis te wonen van haar ex-man. Het echtpaar bleek echter nooit officieel van elkaar te zijn gescheiden.

De ten onrechte ontvangen bijstand, 34.190,- euro, wordt van het echtpaar teruggevorderd. Beiden mogen zich voor de rechter verantwoorden.

Een vierde stel mag de gemeente 8.915,- euro terugbetalen. De vrouw ontving dit bedrag aan bijstand, maar had niet doorgegeven dat zij sinds november vorig jaar samenwoont met een man die een eigen zaak heeft. Het stel had zich ook al met elkaar verloofd. Tegen beiden is proces verbaal opgemaakt.

Niet gemeld
Uit verschillende onderzoeken bleek dat diverse personen inkomsten uit werk hadden en dit niet hadden gemeld aan de gemeente. Zo bleek een man te werken in de winkel van zijn partner, met wie hij bovendien bleek samen te wonen.

Zijn bijstandsuitkering is beëindigd. Een bedrag van 13.802,- euro wordt teruggevorderd. Tevens is tegen beiden proces-verbaal opgemaakt.

Een man bleek vorig jaar actief te zijn in de autohandel en moet de ten onrechte verstrekte bijstand van 18.265,- euro terugbetalen.

Ook een vrouw verzweeg haar inkomsten uit werk. Zij werkte circa anderhalf jaar als kinderoppas en schoonmaakster, terwijl zij voor laatstgenoemde werkzaamheden was afgekeurd. De vrouw moet 2.725,- euro aan de gemeente Zwolle terugbetalen.
Provincie:
Tag(s):