maandag, 17. oktober 2011 - 21:22

Aanpak relschoppers NEC-Vitesse

Nijmegen

De politie start een grootschalig rechercheonderzoek naar de rellen na NEC-Vitesse op 16 oktober.

Daarbij is massaal geweld gebruikt tegen de politie. Een speciaal team gaat aan de slag met het identificeren van de daders die op beeld staan.

Een grote groep NEC-supporters keerde zich zondag 16 oktober na de verloren voetbalwedstrijd NEC-Vitesse tegen de politie. Daarbij werd massaal geweld gebruikt door de voetbalfans. Het geweld bestond uit het op grote schaal gooien met stokken en stenen naar de politie. Ook de politiepaarden werden massaal bekogeld. De supporters drongen buiten het stadion door hekken van de veiligheidszone heen en wilden naar de Vitesse-supporters toe. Die zaten op dat moment nog in het stadion. De politie stond klaar om hen tegen te houden. Daarbij was het nodig om gepast geweld te gebruiken. De ME en de beredenen voerden diverse charges uit. Met een politiebus werden stenen opgevangen en werd geprobeerd de bereden politiemensen dekking te geven.

Vijf politiemensen te paard raakten gewond. De politie verrichte twaalf aanhoudingen; twee personen werden tijdens de wedstrijd aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Tien aanhoudingen werden na de wedstrijd gedaan.

Negen personen worden verdacht van openlijke geweldpleging. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Groesbeek, een 16-jarige jongen uit Weurt, een 23-jarige Wijchenaar, een 27-jarige inwoner van Millingen aan de Rijn, een 39-jarige Beuningenaar en Nijmegenaren van 18, 20, 21 en 32 jaar oud. Een 66-jarige Nijmegenaar die werd aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering, is zondagavond heengezonden. Justitie beslist over de afdoening van zijn zaak.
Van de overige negen verdachten zitten er nog acht vast. De 14-jarige verdachte is heengezonden.

Maandagochtend is een speciaal team geformeerd om het onderzoek naar bovenstaande verdachten af te ronden en om de beelden van de rellen te bekijken. Het doel is om nog meer verdachten op te sporen en om hen strafrechtelijk te vervolgen. Ook wordt waar mogelijk de materiële schade (aan politiebussen, supportersbussen van Vitesse) en immateriële schade op de daders verhaald.
Provincie:
Tag(s):