zondag, 11. december 2011 - 17:11 Update: 08-07-2014 0:55

Ajax beëindigt 'zwarte week' met een Waalwijks doekje voor het bloeden

[ELF-Voetbal] Het zal als een kleine remedie aanvoelen in Amsterdam en omstreken. In het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk beëindigde Ajax zondagmiddag een zeer hectische week met een 0-1 zege, al verdiende de club van trainer Frank de Boer vandaag niet de schoonheidsprijs. Tekenend was dat de enige goal van de wedstrijd een eigen doelpunt betrof.

Een week waarin bestuursleden elkaars tegenstander vormden in de rechtszaal, waarin Real Madrid (0-3) de spelers en supporters van Ajax met de uitschakeling in de Champions League een enorme domper bezorgde en waarin volop werd gespeculeerd over omkooppraktijken bij Dinamo Zagreb - Olympique Lyon (1-7) moest zondagmiddag door de Amsterdammers worden afgesloten met een duel met de promovendus van de Eredivisie, RKC Waalwijk. Gevaar voor onderschatting lag op de loer. Concentratie vormde dan ook het hoofdwoord in aanloop naar het bezoekje in Waalwijk.

Gemakkelijk ging het niet tegen de Waalwijkse ploeg, waar onder meer Ajax-huurling Geoffrey Castillion en oud-Ajacied Evander Sno in actie kwamen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Castillion, die optimaal profiteerde van een foutje van verdediger Daley Blind, maar hij verzuimde om de doelpoging tot doelpunt te promoveren. Aanvoerder Jan Vertonghen, in het verleden op huurbasis actief voor de Waalwijkers, schoot de bal in de twintigste minuut snoeihard richting doelman Jeroen Zoet, die een Amsterdams openingsdoelpunt ternauwernood wist te voorkomen. Drie minuten voor de thee nam Ajax de leiding via een eigen doelpunt. Christian Eriksen zag zijn voorzet mislukken, maar slaagde er in de tweede instantie in om de bal via verdediger Guy Ramos in het RKC-doel te krijgen: 0-1. Vurnon Anita leek voor de rust een knieblessure op te hebben gelopen, maar de 22-jarige verdediger kon na een onderzoek in de rust gewoon verder.

Ook in het tweede bedrijf wisten beide ploegen nimmer te imponeren. Ajax leek de voorsprong wel snel te verdubbelen. Nicolás Lodeiro dacht zijn naam op het scorebord te hebben gepoeierd, maar net als midweeks tegen Real Madrid (0-3) werd ook vandaag zijn treffer als ongeldig bestempeld. De tweede Amsterdamse treffer bleef uit, ook nadat Ajax een strafschop kreeg. Sigourney Bandjar werkte Davy Klaassen tegen de grond en kreeg daarvoor de rode kaart, maar Miralem Sulejmani hielp het benutte buitenkansje om zeep door de strafschop tegen Zoet op te knallen. Miscommunicatie tussen Kenneth Vermeer en Vertonghen leverde nog bijna de 1-1 op, maar de oud-Ajacied liet het tweetal slechts met de schrik vrijkomen. Ook invaller Mark Janssen kreeg nog een levensgrote kans, maar zijn inzet in de blessuretijd verscheen niet op het scorebord. Het bleef 0-1.

Ajax eindigt de eerste seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. In de KNVB Beker stuiten de hoofdstedelingen op koploper AZ (thuis), dat na de winterstop tevens de eerstvolgende tegenstander in competitieverband vormt. Dan wel in een uitduel. Een week later, op zondag 29 januari, wacht in de Rotterdamse Kuip de Klassieker tegen Feyenoord. RKC Waalwijk gaat vrijdag op bezoek bij De Graafschap, speelt vier dagen later in Waalwijk de KNVB Beker-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en stuit in de eerste competitieronde na de winterstop op FC Twente (uit).