zondag, 6. maart 2011 - 19:18 Update: 08-07-2014 1:00

Ajax heeft geen kind aan AZ

[ELF-Voetbal] Ajax heeft geen schade opgelopen in de strijd om het kampioenschap. AZ vormde zondagmiddag geen partij voor de wervelende Amsterdammers, die door doelpunten van Demy de Zeeuw, Siem de Jong, Lorenzo Ebecilio en Vurnon Anita een klinkende 4-0 overwinning behaalden.

Frank de Boer zag zijn ploeg een droomstart beleven. Al in de vijfde minuut was het raak. Ebecilio trok een sprint over de linkerflank en gaf vervolgens een uitstekende voorzet. De opgelopen De Zeeuw was er als de kippen bij om de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Vervolgens stonden Stijn Schaars en Hector Moreno wat te ruziën over wie er daadwerkelijk in de fout ging bij het doelpunt van De Zeeuw. Overeenstemming bereikten zij niet.

Voor de neutrale supporter was het na rust genieten geblazen, want AZ kwam goed terug in de wedstrijd. Maar op het moment dat het wachten was op de gelijkmaker, scoorde De Jong vanuit het niets de 2-0. De middenvelder schoot de bal vanaf de rand van de zestien zacht tegen Esteban Alvarado, maar doordat de doelman het leer losliet, kon De Jong alsnog zijn naam op het scorebord zetten. En zo bewees De Jong dat Ajax ook zonder Mounir El Hamdaoui kan scoren. De Marokkaan was er niet bij omdat hij door De Boer buiten de selectie was gezet.

En Ajax ging vrolijk verder met scoren. Ebecilio maakte in de 72ste minuut zijn eerste competitietreffer voor de hoofdstedelingen. Via de binnenkant van de rechterpaal maakte de jonge linksbuiten de 3-0. Kort na de derde Ajax-treffer ontving invaller Graziano Pelle een rode kaart na een charge op Dario Cvitanich. Na de actie van de Italiaan was het definitief gedaan.

In de slotfase maakte Vurnon Anita het feest compleet. Een knap opgezet één-tweetje met Cvitanich bepaalde de eindstand op 4-0. De driepunter was hard nodig in de strijd om de titel. De achterstand op koploper PSV blijft nu vijf punten.