zondag, 14. augustus 2011 - 17:28 Update: 08-07-2014 0:57

Ajax pakt winst op Heerenveen met 5-1

Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax neemt ook na de tweede speelronde de leiding in de Nederlandse Eredivisie. De landskampioen had het in de eigen Amsterdam ArenA in de beginfase behoorlijk lastig tegen SC Heerenveen, maar liep na de 1-1 van Bas Dost eenvoudig uit naar een klinkende 5-1 zege.

Ajax speelde tegen Heerenveen zoals ze vaak in eigen huis acteert. De kersverse landskampioen domineerde de wedstrijd en ontwikkelde kans op kans. Met name Kolbeinn Sigthórsson en Christian Eriksen zorgde voor het nodige Amsterdamse gevaar.

Daartegenover stonden wat doelpogingen van de creatieve voorhoede van Heerenveen, bestaande uit Oussama Assaidi, Dost en Luciano Narsingh. Roy Beerens zat met zijn hoofd 'bij AZ' en was er vandaag niet bij.

Het was wel lang wachten op het eerste tot doelpunt bekroonde wapenfeit van Ajax. Pas in de 37ste minuut veranderde de tussenstand op het scorebord voor het eerst. Aankoop Sigthórsson werd met een listig balletje bediend door een andere versterking, Derk Boerrigter.

Vanuit de dekking tikte de 21-jarige IJslander het leer op sluwe wijze achter Brian Vandenbussche. Maar de 1-0 voorsprong was één minuut later alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. Defensieve fouten van Toby Alderweireld en Theo Janssen lieten Dost op zeer eenvoudige wijze tot scoren komen.

Alderweireld kon zijn eerder gemaakte fout klaarblijkelijk niet verkroppen, want de 22-jarige mandekker legde niet veel later al zijn frustratie in een afstandschot op het doel van Heerenveen. De bal werd met een ongelofelijke snelheid in de rechterbovenhoek gekegeld.

Vandenbussche zat er wel aan, maar kon het speeltuig onvoldoende van richting veranderen. Pas in de tweede helft genoot Ajax voor het eerst een voorsprong van twee doelpunten verschil. Eriksen bracht Boerrigter in stelling, die op zijn beurt de bal zeer bekwaam afrondde: 3-1.

Na de 3-1 werd het tempo wat lager. Logisch ook, Ajax hoefde niet, Heerenveen moest, maar kon niet. Ajax pikte nog wel twee doelpunten mee van Miralem Sulejmani - de 22-jarige aanvaller slalomde door de Heerenveen-defensie en kon de bal vervolgens eenvoudig binnentikken - en Gregory van der Wiel - de 23-jarige verdediger rondde een door Heerenveen slecht verdedigde Ajax-aanval bekwaam af met een hakje - en kwam in het restant van het duel niet meer in de problemen. Heerenveen staat nog altijd op één punt, na het 2-2 gelijkspel tegen NEC van vorige week.