woensdag, 1. juni 2011 - 9:32

Archeologische opgraving op Domplein Utrecht

Utrecht

In opdracht van de stichting Domplein 2013 zijn archeologen van de gemeente Utrecht in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vandaag, woensdag 1 juni, een proefopgraving op het Domplein gestart.

Stichting Domplein 2013 treft hier de voorbereidingen voor de bouw van een ondergronds publiekscentrum, de tweede Schatkamer Domplein.

Het doel van de proefopgraving is om te onderzoeken of en hoe de archeologische resten die zich onder het plein bevinden duurzaam behouden kunnen blijven in een ondergronds publiekscentrum. Het Domplein is namelijk een archeologisch rijksmonument en dat betekent dat het centrum er pas komt als zeker is dat de archeologie geen of zo min mogelijk schade ondervindt.

Schatkamer Domplein II komt te liggen op de plek waar een tornado in augustus 1674 het schip van de gotische Dom wegvaagde. In 1949 zijn door de Groningse archeoloog A.E. van Giffen twee grote werkputten (XIX en XX) uitgegraven. Die putten vormen samen - eenmaal opnieuw opgegraven - het uitgangspunt voor het beoogde centrum.

De opgraving wordt gefaseerd uitgevoerd en duurt tot uiterlijk begin september. Als de resultaten van het onderzoek positief zijn kan in de zomer van 2012 de volledige heropgraving van de werkputten van Van Giffen worden uitgevoerd. Daarna kan de bouw en inrichting starten en hoopt de stichting begin 2013 het centrum te kunnen openen voor publiek.

Schatkamer Domplein II is onderdeel van de plannen om de verborgen geschiedenis van het Domplein beleefbaar en toegankelijk te maken. Eerder werd al een en licht- en nevelmarkering aangebracht om de ligging van de Romeinse castellummuur te accentueren. Vorig jaar opende in bestaande middeleeuwse kelders onder het Utrechts Centrum voor de Kunsten het eerste publiekscentrum.
Provincie:
Tag(s):