woensdag, 1. juni 2011 - 9:32

Archeologische opgraving op Domplein Utrecht

Utrecht

In opdracht van de stichting Domplein 2013 zijn archeologen van de gemeente Utrecht in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vandaag, woensdag 1 juni, een proefopgraving op het Domplein gestart.

Stichting Domplein 2013 treft hier de voorbereidingen voor de bouw van een ondergronds publiekscentrum, de tweede Schatkamer Domplein.

Het doel van de proefopgraving is om te onderzoeken of en hoe de archeologische resten die zich onder het plein bevinden duurzaam behouden kunnen blijven in een ondergronds publiekscentrum. Het Domplein is namelijk een archeologisch rijksmonument en dat betekent dat het centrum er pas komt als zeker is dat de archeologie geen of zo min mogelijk schade ondervindt.

Schatkamer Domplein II komt te liggen op de plek waar een tornado in augustus 1674 het schip van de gotische Dom wegvaagde. In 1949 zijn door de Groningse archeoloog A.E. van Giffen twee grote werkputten (XIX en XX) uitgegraven. Die putten vormen samen - eenmaal opnieuw opgegraven - het uitgangspunt voor het beoogde centrum.

De opgraving wordt gefaseerd uitgevoerd en duurt tot uiterlijk begin september. Als de resultaten van het onderzoek positief zijn kan in de zomer van 2012 de volledige heropgraving van de werkputten van Van Giffen worden uitgevoerd. Daarna kan de bouw en inrichting starten en hoopt de stichting begin 2013 het centrum te kunnen openen voor publiek.

Schatkamer Domplein II is onderdeel van de plannen om de verborgen geschiedenis van het Domplein beleefbaar en toegankelijk te maken. Eerder werd al een en licht- en nevelmarkering aangebracht om de ligging van de Romeinse castellummuur te accentueren. Vorig jaar opende in bestaande middeleeuwse kelders onder het Utrechts Centrum voor de Kunsten het eerste publiekscentrum.
Provincie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

55 min 51 sec geleden

Verdronken Aylan was met gezin onderweg naar Canada

De 3-jarige Aylan die gisteren levenloos op het strand van een Turkse toeristenplaats is aangespoeld, komt uit een gezin dat onderweg was naar Canada. Daar Lees verder...

Keukenbrand
9 min 9 sec geleden

Brand flat Boxtel door kortsluiting vaatwasser

In de nacht van woensdag op donderdag werden de bewoners van een flatgebouw aan de Hoogheem opgeschrikt door een brand. Lees verder...

Vier gewonden bij aanrijding tussen trein en vrachtwagen
14 min 44 sec geleden

Trein rijdt op vrachtwagen bij Naarden-Bussum

Tussen Naarden-Bussum en Hilversum rijden donderdagochtend geen treinen. Dat komt door een aanrijding die eerder deze ochtend plaatsvond tussen een trein en Lees verder...