zondag, 6. november 2011 - 16:41 Update: 08-07-2014 0:56

AZ stuurt ADO Den Haag van kastje naar de muur

Alkmaar

(Elfvoetbal) AZ mag zo langzamerhand wel op zoek gaan naar winterbanden voor de kampioenenkar. Zondag werd voor de zeventiende keer op rij geen nederlaag geïncasseerd, want ook ADO Den Haag was niet bij machte om de Alkmaarders van drie punten af te houden: 3-0.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek begon niet met een uiterst goed gevoel aan de competitiewedstrijd tegen de Hagenezen, die zich vorig seizoen kwalificeerden voor de Europa League.

Midweeks gaven de Noord-Hollanders namelijk knullig een 2-0 voorsprong weg tegen het Oostenrijkse Austria Wien (2-2). Wel had AZ vandaag weer de beschikking over Brett Holman, die zich sinds de uitwedstrijd tegen Ajax (2-2) in de Alkmaarse lappenmand had bevonden.

De aanwezigheid van Holman pakte al in de elfde minuut goed uit voor de Alkmaarders. De 27-jarige aanvaller werd gevonden door Roy Beerens en kon doelman Gino Coutinho geheel vrijstaand met een uithaal verschalken.

Vlak voor de rust viel de eerste grote kans van ADO Den Haag te noteren. Gábor Horváth werkte de bal vanuit een hoekschop rakelings over het doel van Esteban Alvarado. Verder kwam de club achter de duinen gedurende het duel niet verder dan wat speldenprikjes.

ADO Den Haag mocht door de nipte voorsprong van AZ nog hopen op een mooi resultaat, maar na de 64ste minuut kon plan de prullenbak in. Coutinho kon in de eerste instantie nog redding brengen, maar Adam Maher slaagde er uiteindelijk toch in om te profiteren van een fout van Ahmed Ammi. Het slotakkoord kwam op naam van Jozy Altidore, die zich in de 83ste minuut een weg langs de verdediging van ADO Den Haag waande: 3-0.

AZ gaat na de oefeninterlandperiode op bezoek bij rode lantaarndrager Excelsior. De ontmoeting op Stadion Woudestein staat gepland voor zondag 20 november. ADO Den Haag vormt die dag in het Kyocera Stadion de sparringpartner van FC Utrecht.