zondag, 27. februari 2011 - 20:10 Update: 08-07-2014 1:00

AZ winnaar van het weekend na winst op Twente

Alkmaar

(Elfvoetbal) Voorafgaand aan Super Sunday ging er veel aandacht uit naar PSV - Ajax, het duel tussen de nummers één en drie van de Eredivisie, maar de échte topper werd toch echt in Alkmaar gespeeld.

Rode kaarten, spanning, (tijdelijke) staking doelpunten leidden tot een 2-1 overwinning voor AZ. Omdat PSV - Ajax in een 0-0 gelijkspel eindigde, FC Groningen bij Feyenoord met 5-1 onderuit ging en ADO Den Haag zaterdagavond al met 3-2 verloor bij NAC, mag AZ de grote winnaar van het weekend genoemd worden. De Alkmaarders stijgen een plaats op de ranglijst en staan nu vijfde.

Erik Falkenburg kroonde zich tot matchwinner bij AZ. De invaller schoot zijn ploeg in blessuretijd naar de winst, die verdiend genoemd mocht worden. Vanaf minuut één zette AZ de regerend landskampioen onder druk, al moest het tot minuut 26 wachten totdat die aanvalsdrift beloond werd. Theo Janssen werkte een voorzet van links achter zijn eigen doelman: 1-0.

Vlak voor rust ontbrandde het duel helemaal. Douglas kreeg een rode kaart vanwege het maken van een slaande beweging naar Pontus Wernbloom, waarna de Braziliaan ook scheidsrechter Bossen non-verbaal intimideerde.

Met tien man ging Twente wel beter voetballen, maar moest het wachten tot na het tijdelijke stilleggen - vanwege spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Bossen - en de rode kaart van Nick Viergever voordat het gelijkmaakte. Luuk de Jong schoot via de onderkant van de lat hard raak en met nog een paar minuten op de klok leek Twente een puntje uit het vuur te slepen. Daarbij moet wel gezegd worden dat Twente misschien wel recht had op twee strafschoppen.

Het was Erik Falkenburg die Twente in rouw dompelde. Hij schoot diep in blessuretijd de winnende treffer binnen, al kwam AZ nog goed weg toen Nacer Chadli de laatste kans net voorlangs tikte.