donderdag, 11. augustus 2011 - 8:58

Bijna een derde vluchtelingen leeft onder armoedegrens

Amsterdam

Dertig procent van de huishoudens met een vluchtelingenachtergrond in Nederland leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS over de inkomenspositie van vluchtelingen, in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland.

Zelf betalen inburgering geen goed plan
"Het plan van het kabinet om vluchtelingen zelf te laten betalen voor inburgering en taallessen zal hun inkomenpositie alleen maar verslechteren. Ze kunnen het toch niet betalen, schulden moeten maken en daardoor nog verder op achterstand komen", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Jan Modaal
Slechts 10 procent van de huishoudens met een vluchtelingenachtergrond heeft een inkomen boven de dertigduizend euro. Onder autochtonen is dat bijna 50 procent. "Slechts enkelen schoppen het tot Jan Modaal. Daarmee zijn ze de ‘allerrijksten’ onder de vluchtelingen", aldus Manson.

Sappelen om rond te komen
Deze nieuwe cijfers laten zien dat bijna alle erkende vluchtelingen in Nederland moeten sappelen om rond te komen. Hun slechte inkomenpositie is te verklaren doordat vluchtelingen nog relatief kort in Nederland zijn, de taal nog moeten leren en vaak voor extra uitgaven staan. Daardoor zijn ze vaak sowieso de eerste jaren aangewezen op de bijstand of laagbetaald werk.

In de schulden steken
Het kabinet heeft bepaald dat vluchtelingen zelf gaan betalen voor hun inburgering en taallessen. "Als we willen dat vluchtelingen snel meedoen in de Nederlandse maatschappij, dan gaat dit beleid dat niet bewerkstelligen. Deze cijfers laten zien dat vluchtelingen dit niet kunnen betalen en zich dus verder in de schulden moeten steken", aldus Manson.

"Vluchtelingen zijn beschermd maar berooid, wat hun integratie niet ten goede zal komen. De overheid zal hierdoor uiteindelijk duurder uit zijn. Oftewel: goedkoop is duurkoop. En vluchtelingen zijn hiervan het slachtoffer."

Oplossingen
Volgens Manson moeten we juist investeren in maatschappelijke begeleiding, in taallessen en leer-werktrajecten. "Dat zijn maatregelen die zorgen voor een snellere start, waardoor vluchtelingen eerder aan het werk komen. Dat is goed voor vluchtelingen en goed voor Nederland."

Onderzoek
De populatie vluchtelingen in dit onderzoek bestaat uit personen die tussen 2000 en 2010 asiel hebben aangevraagd in Nederland en ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).
Provincie:
Tag(s):