vrijdag, 14. januari 2011 - 13:57 Update: 08-07-2014 0:29

De nieuwe Volkswagen Jetta is groter en comfortabeler

Volkswagen start per direct met de levering van de nieuwe Jetta. Die is groter, comfortabeler en dynamischer dan zijn voorganger. Mede door de toepassing van duurzame BlueMotionTechnologies behoort de Jetta ook tot de meest efficiënte auto’s in zijn segment.

De drie motoren die in eerste instantie beschikbaar zijn, de 1.2 TSI, de 1.6 TDI en de 2.0 TDI, hebben allemaal een groen label en er zijn vijf uitvoeringen met slechts 20% bijtelling. De leaseprijzen van de nieuwe Jetta starten bij 549 euro per maand*.

Voor het eerst in zijn bestaan is de Jetta een volledig op zichzelf staand model. Hij is herkenbaar aan de typische Volkswagen-vormgeving met krachtige proporties en de heldere lijnvoering. Het sportieve ontwerp is van Walter de’Silva en Klaus Bischoff.
De nieuwe Jetta is 9 centimeter langer dan zijn voorganger. De totale lengte bedraagt 4,64 meter en daarmee positioneert hij zich tussen de Golf (4,20 meter) en de Passat (4,77 m.). De nieuwe Jetta heeft een riante wielbasis van 2,65 meter (Golf: 2,57 m. Passat: 2,71 m.). Vooral de passagiers achterin profiteren daarvan: de beenruimte groeide met 6,7 cm.
De bagageruimte heeft een inhoud van 510 liter. Ter vergelijk: de bagageruimte van de Passat heeft een inhoud van 565 liter. Overigens is de bagageruimte van de nieuwe Jetta verder te vergroten. Elk model beschikt standaard over een achterbank die in zijn geheel of gedeeltelijk (60/40) kan worden neergeklapt.

Standaard al zeer compleet
Elke nieuwe Jetta kenmerkt zich door een perfect afgewerkt interieur, waardoor de kwaliteitsbeleving van hoog niveau is. Daarmee en door zijn standaarduitrusting vormt de nieuwe Jetta zelfs een alternatief voor auto’s uit hogere segmenten. De Jetta is in Nederland leverbaar in vier uitrustingsniveaus: Easyline, Trendline, Comfortline en Highline. Per model zijn dit de belangrijkste uitvoeringsdetails:
Easyline: Het basismodel binnen de Jetta-reeks is al zeer compleet uitgerust. Tot de standaard voorzieningen horen onder meer een boordcomputer, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, elektrische bediening van de ramen vóór en achter, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, 12V-aansluiting in de middenconsole (voor en achter) en radiovoorbereiding met acht luidsprekers. Op veiligheidsgebied zijn er onder meer ESP met ‘tegenstuur’ functie, dagrijverlichting, buitenspiegels met geïntegreerde knipperlichten, drie hoofdsteunen achter, zes airbags (front, zij en hoofd), ASR, Hill Hold Control en Isofix-bevestigingspunten op de achterbank voor kinderzitjes.
Trendline: Dit model beschikt over alle bij de Easyline genoemde elementen en vult dat aan met de volgende zaken: Climatic airconditioning, cruise control, de RCD 210 geluidsinstallatie, boordcomputer plus en mistlampen (met bochtverlichting) in de voorbumper.

Comfortline: De Jetta Comfortline biedt nog meer comfort en bedieningsgemak. Naast alle hierboven genoemde elementen beschikt hij ook over een volledig automatische airconditioning (Climatronic), de RCD 310 geluidsinstallatie met acht luidsprekers, comfortstoelen, licht- en regensensor, automatisch dimmende binnenspiegel, een middenarmsteun en lederen bekleding van stuur, pooknop en handremgreep.
Highline: De topuitvoering van de nieuwe Jetta. Hij vult het complete uitrustingspakket van de Comfortline aan met 16-inch lichtmetalen velgen, sportstoelen, een multifunctioneel stuur en koplampreinigingsinstallatie.

Efficiënt: directe inspuiting en turbotechnologie
Bij de marktintroductie is de nieuwe Jetta beschikbaar met keus uit drie motoren. Stuk voor stuk danken ze hun efficiency aan de combinatie van directe brandstofinspuiting en turbotechnologie. De 1.2 TSI BlueMotion Technology-krachtbron vormt de basis van het benzinegamma. Deze compacte motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en levert een vermogen van 77 kW (105 pk). Het maximale koppel van 175 Nm is beschikbaar in het brede toerengebied van 1.500 - 4.000 tpm. Met de 1.2 TSI is de Jetta goed voor een topsnelheid van 190 km/h. De sprint van 0-100 km/h duurt 10,9 seconden. De efficiency van de 1.2 TSI wordt nog eens versterkt door BlueMotion Technologies als het start-stopsysteem en een regeneratief remsysteem. Het gemiddelde verbruik van de Jetta 1.2 TSI BlueMotionTechnology komt uit op 5,3 l/100 km. De daarmee corresponderende CO2-uitstoot bedraagt 123 g/km. Dit is goed voor een A-label en inschaling in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling voor zakelijke rijders.

De 1.6 TDI (77 kW/105 pk en een koppel van 250 Nm) is het vertrekpunt van het dieselgamma van de nieuwe Jetta. Dankzij het start-stopsysteem en het regeneratieve remsysteem draagt ook deze motor het BlueMotion Technology-label. Met de 1.6 TDI haalt de nieuwe Jetta een topsnelheid van 190 km/h. De acceleratie van 0-100 km/h duurt 11,7 s. Bij dat alles bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 4,2 l/100 km (CO2: 109 g/km). De Jetta 1.6 TDI BlueMotionTechnology wordt standaard geleverd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Optioneel is de zeventraps DSG-transmissie met dubbele koppeling leverbaar. Alle Jetta 1.6 TDI-uitvoeringen hebben een A-label en vallen bij zakelijke inzet in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling.

De Jetta is bij de marktintroductie ook leverbaar met de 103 kW (140 pk) sterke 2.0 TDI-krachtbron. Deze wordt geleverd met handgeschakelde zesversnellingsbak of optioneel met zestraps DSG-transmissie. De Jetta 2.0 TDI kenmerkt zich door prestaties van hoog niveau zoals een topsnelheid van 210 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in 9,5 seconden (zesbak). Het gemiddelde verbruik van de uitvoering met zesversnellingsbak bedraagt 4,8 l/100 km (CO2: 126 g/km; B-label). De versie met zestraps DSG-transmissie heeft een gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km (CO2: 138 g/km; C-label).

Het motorenaanbod voor de Jetta wordt in de loop van 2011 verder uitgebreid. De 1.4 TSI is er in twee uitvoeringen: 90 kW/122 pk en 118 kW/160 pk. De topmotorisering wordt een 147 kW/200 pk sterke 2.0 TSI.

Individueel en zakelijk verantwoord
Er is een groot aantal manieren om een Jetta naar persoonlijke smaak samen te stellen. Er zijn losse opties en aantrekkelijke optiepakketten beschikbaar. Zo is de nieuwe Jetta leverbaar met het Executive-pakket. Dit bestaat uit een CD-rom navigatiesysteem met kleurenscherm in de middenconsole en RDS TMC-routebepaling, MP3-compatibele CD-speler, SD-kaart lezer, Park Distance Control (achter), alarm ‘plus’, een multifunctioneel met leer bekleed stuur, telefoonvoorbereiding, een rechter buitenspiegel die naar beneden draait bij achteruit rijden en een bandenspanningcontrolesysteem. De prijs van het Executievepakket varieert per gekozen uitvoering, maar is altijd bijtellingvriendelijk. Voor de Jetta Trendline bedraagt de meerprijs 2.390 euro, voor de Jetta Comfortline 1.990 euro en voor de Jetta Highline 1.750 euro.
Het Executive Plus pakket is nog uitgebreider. Naast de bestanddelen van het Executive-pakket biedt het de volgende extra’s: radio navigatiesysteem RNS 510 met acht luidsprekers, kleurenscherm, spraakbediening en weergave van de maximum snelheid, een 30 GB harde schijf, aux-aansluiting voor externe audiosystemen en een DVD-speler (geschikt voor MP3, WMA en videofilms). Ook de prijs van het Executive Plus-pakket varieert. Voor de Jetta Trendline bedraagt de meerprijs 3.590 euro, voor de Jetta Comfortline 3.190 euro en voor de Highline 2.950 euro.
Categorie:
Tag(s):