maandag, 28. februari 2011 - 13:22

December maakte winter vrij koud

De Bilt

De winter begon eigenlijk al eind november en december was de koudste maand in ruim veertig jaar. Daarna was het vrijwel gedaan met vorst en sneeuw en konden de schaatsen in het vet blijven.

Januari en februari waren zacht met vooral in februari veel zacht weer. Door de extreme kou in december wordt de winter van 2011 door de klimatologen van het KNMI uiteindelijk als vrij koud geboekstaafd. Een meevaller was het vrij droge en vaak zonnige weer al bood december wel veel gladheid door sneeuw en ijzel.

In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over de afgelopen winter circa 2,4 graden tegen 3,3 graden als langjarig gemidddelde over 1971-2000. December was met gemiddeld -1,1 graden veruit de koudste maand van het seizoen, gevolgd door een vrij zachte januari (3,5 graden) en een zachte februari (4,6 graden).

De afgelopen winter telde het KNMI 52 vorstdagen, waarvan december er liefst 29 voor zijn rekening nam. Een vorstdag is een dag met een minimumtemperatuur onder nul. Gewoonlijk tellen de drie wintermaanden samen 38 vorstdagen. Op een ijsdag blijft het de hele dag vriezen en dat gebeurde deze winter op 13 dagen, waarvan 12 in december. Normaal telt de winter acht ijsdagen
Provincie:
Tag(s):