zondag, 3. juli 2011 - 19:57

Deventer start met aanleg breedbandnetwerk in buitengebied

Deventer

Het merendeel van het buitengebied van Deventer wordt tussen nu en 30 september 2011 aangesloten op een supersnel breedbandnetwerk. Dit heeft de gemeente Deventer bekendgemaakt.

Een groot aantal bewoners helpt zelf mee bij de aanleg van de glasvezelkabels. Anderen worden aangesloten op een draadloos netwerk met snelheden van 20 tot maximaal 400 Mb per seconde (up- en download).

Daarmee is de digitale kloof tussen stad en platteland gedicht. De aansluiting van het buitengebied en de snelheid van het gedeeltelijk draadloze netwerk zijn een doorbraak voor het platteland in heel Nederland.

Op maandag 4 juli wordt officieel begonnen met de uitrol van het supersnelle breedbandnetwerk naar de bewoners in het buitengebied van Deventer. Het netwerk bestaat uit een vast glasvezelnetwerk en een draadloos netwerk.

Zelf graven
De aanleg van het vaste netwerk is duur. Veel bewoners zorgen daarom op eigen terrein zelf voor het graafwerk. Tegen geringe kosten kan zo het netwerk tot aan de woning worden gerealiseerd. Vanwege de uitgestrektheid van het buitengebied is het niet haalbaar overal een vaste verbinding aan te leggen.

Naast het vaste glasvezelnetwerk wordt er daarom een draadloos netwerk ingericht dat is aangesloten op het vaste netwerk. Het draadloze netwerk ondersteunt snelheden van 20 tot maximaal 400 Mb per seconde (up- en download). Dit is uniek in Nederland, mogelijk zelfs in Europa.

“Tot voor kort hadden inwoners en bedrijven in het buitengebied slechts een laagwaardige variant van ADSL tot hun beschikking. Nu kunnen zij worden aangesloten op een netwerk dat qua snelheid niet onderdoet voor een directe aansluiting op glasvezel. Daarmee is de digitale kloof tussen stad en platteland gedicht. Dat komt de economische en sociale vitaliteit van het platteland ten goede”, aldus wethouder economische zaken en ICT Marc-Jan Ahne.

100% open netwerk
Voor het breedbandnetwerk in het buitengebied is een stichting opgericht. Gebruikers uit het buitengebied hebben zitting in de raad van toezicht en waken over de kwaliteit. Voor de exploitatie van het netwerk is de BV Breedband Buitengebied opgericht, waarvan de stichting enig aandeelhouder is.

De gemeente stelt 300.000 euro beschikbaar voor de realisatie van het fysieke netwerk aan de stichting respectievelijk de BV. De aanleg van het netwerk en het operationeel beheer zijn in handen van het Deventer bedrijf Networkconcepts. “Deze methode kan uitgroeien tot een oplossing voor het aansluiten van alle bewoners op het platteland, in Deventer maar ook daarbuiten”, aldus John Viester, operationeel manager van de BV Breedband Buitgebied.

Bij de aansluiting wordt een basispakket met 20 Mb internet meegeleverd. Gebruikers bepalen zelf welke overige diensten ze via de digitale marktplaats in Deventer afnemen. Het streven is later ook televisiekanalen aan te bieden; daarover worden gesprekken gevoerd met aanbieders.

De kosten van de aansluiting incl. 20 Mb internet bedragen € 49,95 per maand. De eenmalige kosten voor een aansluiting bedragen € 1.500,-. In overleg is een reductie op dit bedrag mogelijk, bijvoorbeeld door zelf een deel van het benodigde graafwerk te (laten) verrichten. Mensen die meer willen weten of zich alsnog willen aanmelden kunnen terecht op www.wtth-deventer.nl.

Doorgroei dekking netwerk
Het netwerk is nog niet geheel dekkend. In de afgelopen jaren heeft de gemeente bij (riolerings)werkzaamheden in het buitengebied gelijktijdig mantelbuizen voor glasvezel aangelegd. In het voormalig zelfstandige Bathmen was dat niet meer mogelijk. De opbrengsten die de BV genereert worden geïnvesteerd in de uitbreiding (richting Bathmen en Loo), de verbetering van de kwaliteit van het netwerk en het dienstenaanbod.
Provincie:
Tag(s):