zondag, 11. september 2011 - 22:53

Duitse gered uit Waddenzee bij Lauwersoog

Lauwersoog

Zaterdagmiddag meldde omstreeks 13.30 uur het vaartuig Noordster, varende op de Waddenzee globaal tussen Lauwersoog en Eemshaven, een drenkeling uit het water te hebben gehaald. Dit heeft het Kustwachtcentrum zondag laten weten.

Door nog onbekende reden is een vrouw met de Duitse nationaliteit te water geraakt of gegaan. Direct zijn door het Kustwachtcentrum de KNRM reddingboten van Schiermonnikoog ingezet.

De reddingboot van Schiermonnikoog heeft de onderkoelde vrouw van boord van de Noordster gehaald en in de haven van Lauwersoog overgedragen aan een gereedstaande ambulance.

Zaterdagmiddag, omstreeks 16.40 uur, meldde het schip Gio Caspian een onwel geworden bemanningslid aan boord te hebben. Na consultatie door een arts van de Radio Medische Dienst van de KNRM is besloten tot medische evacuatie.

Het schip voer op dat moment op zo’n 180 kilometer noord van Vlieland. Een SAR helikopter van Defensie heeft een arts en een heliredder op het schip neergelaten om de patiënt klaar te maken voor evacuatie.

Ondertussen is de SAR helikopter geland op een Offshore platform om aldaar brandstof te laden. Dit was nodig gezien de totale vliegtijd en afstand tot de kust.

Vervolgens zijn de arts, de heliredder en de patiënt van boord gehaald. Na de terug vlucht is de patiënt omstreeks 21.30 uur, op het Maritiem Vliegkamp De Kooy nabij Den Helder, overgedragen aan een ambulance.

Vuurpijlen
Dit weekeinde zijn er drie zoekacties opgestart naar aanleiding van waargenomen rode vuurpijlen nabij Zandvoort, Den Helder en Lemmer.

Rode vuurpijlen zijn maritieme noodsignalen. Een rode vuurpijl betekend in principe vaartuig en / of bemanning in nood en vraagt om onmiddellijke actie van het Kustwachtcentrum, reddingboten en wellicht ook SAR helikopters.

Veelal blijkt het helaas te gaan om loos alarm, zo ook bij deze 3 zoekacties. Het komt voor dat mensen rode vuurpijlen afsteken, bijvoorbeeld ter verhoging van de feestvreugde. Het misbruik maken van noodsignalen is een strafbaar feit en onnodig wordt dan een zoekactie opgestart en uitgevoerd.

Dit kost onnodig veel geld, maar is ook nog eens niet erg motiverend voor onder meer de vrijwillige bemanningen van de reddingboten die, ook op incourante tijden en tijdens slechte weersomstandigheden, klaar staan om schepen en opvarenden in nood te hulp te schieten.

In genoemde gevallen zijn de KNRM reddingboten van Den Helder, Texel Oudeschild, Lemmer en diverse andere schepen onnodig aan het zoeken geweest naar een vaartuig of opvarende in nood.

Watersportzeizoen loopt ten einde
Het watersportseizoen loopt ten einde. Dit is ook duidelijk te merken aan het minder wordende aantal incidenten, gerelateerd aan onder meer de watersport, die zich voordoen binnen het verantwoordelijkheidsgebied van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Van vrijdag 9 september tot en met zondag 11 september zijn er in totaal 18 Search And Rescue (SAR) acties, dan wel hulpverlengingen geweest.
Provincie:
Tag(s):