woensdag, 14. december 2011 - 10:54

Eerste Kamer torpedeert verbod ritueel slachten

Den Haag

Dinsdagnacht is het initiatiefwetsvoorstel van PvdD-leider Marianne Thieme om een verbod op ritueel slachten te realiseren in de Eerste Kamer gesneuveld.
Dit melden verschillende media

Eerder had dit initiatiefwetsvoorstel nog een ruime steun in de Tweede Kamer gekregen. De Tweede Kamer wilde wel van het ritueel slachten af omdat het extra stress en pijn veroorzaakt bij de dieren.

Er kwam veel kritiek vanuit de Eerste Kamer op het wetsvoorstel van de Partij voor Dieren. Verschillende partijen, zoals CDA, CU en SGP, vroegen zich af of de beperking van het dierenleed een beperking van de godsdienstvrijheid wel rechtvaardigt. De PvdA had het over symboolpolitiek en de VVD denkt dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat belangen onvoldoende zijn afgewogen.

Deze partijen voelen veel meer voor het idee van staatssecretaris Henk Bleeker die dinsdagavond met een alternatief kwam. Hij wil afspraken maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap over onder meer de tijd dat een dier bij bewustzijn mag zijn, hoeveel halssnedes een dier mag hebben, en het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht.

De partijen die wel voor het plan van Marianne Thieme zijn, zijn PVV, 50PLUS en OSF. PvdD-leider Marianne Thieme heeft al aangegeven zich niet neer te leggen bij de afwijzing van haar plan. Zij vindt het voorstel van Bleeker te vrijblijvend en werkt verder aan haar voorstel.

Emoties
Het plan om een einde te maken aan onverdoofd slachten maakte veel emoties los. Joodse en islamitische organisaties keerden zich tegen het besluit en lieten veelvuldig van zich horen. Een groep opperrabbijnen kwam naar Nederland om duidelijk te maken dat een verbod een grote klap zou zijn voor de joodse gemeenschap in Nederland maar ook wereldwijd.

Maar er kwamen ook reacties op het toestaan van onverdoofd slachten vanuit religieuze overwegingen. Zo vraagt GeenStijl zich op zijn site af wanneer we iets nu wel of niet kunnen toestaan in het kader van godsdienstvrijheid. GeenStijl vindt er duidelijk een grens moet worden getrokken bij het onverdoofd slachten van dieren. Net zoals als dat vrouwenbesnijdenis en stenigen van homo's ook niet binnen de godsdienstvrijheid vallen.
Provincie:
Tag(s):