dinsdag, 29. maart 2011 - 15:05

Eerste trein doet station Emmen Zuid aan

Emmen

De bouw van station Emmen Zuid is gereed, zondag om 07:00 uur in de ochtend zal de eerste trein van het nieuwe station gebruikmaken. De officiële opening laat echter nog even op zich wachten tot een latere datum, wanneer het gehele stationsgebied gereed is. NS, ProRail, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe zullen dan het behaalde resultaat vieren met omwonenden en genodigden.

Met de ingebruikname van station Emmen Zuid wordt gelijktijdig het station Emmen Bargeres opgeheven. Het station dat bijna 36 jaar dienst heeft gedaan verliest zijn functie en zal in de komende maanden worden gesloopt.

Het nieuwe station Emmen Zuid ligt aan de westzijde van de spoorlijn ter hoogte van de kruising met de Nieuw Amsterdamsestraat; 1400 meter zuidelijker dan Emmen Bargeres. Deze nieuwe locatie betekent een betere bereikbaarheid en een vergroting van het reizigerspotentieel. Op station Emmen Zuid zal zowel een stoptrein als een sneltrein stoppen. Station Emmen Bargeres werd alleen bediend door een stoptrein. De overweg ter hoogte van de Nieuw Amsterdamsestraat is vervangen door een tunnel om de veiligheid en de doorstroming van het autoverkeer te vergroten

Station Emmen Zuid krijgt vooral een functie als OV-knooppunt voor de inwoners van de wijken Rietlanden, Delftlanden en Bargeres. Het station is zo transparant mogelijk ontworpen met het oog op sociale veiligheid. De tunnel biedt plaats aan twee rijbanen plus busstroken in tegengestelde richting. Daarnaast een strook die plaats biedt aan een voetpad en een fietspad in twee richtingen.

Nog los van het werk aan de omgeving van station Emmen Zuid, wordt er ook elders nog gewerkt aan het spoor op de lijn Zwolle-Emmen. In verband met onderhoudswerkzaamheden aan het spoor in opdracht van ProRail rijden er op zaterdag 2 en zondag 3 april geen treinen tussen Mariënberg en Coevorden. NS rijdt hier met stopbussen in plaats van treinen. Tussen Emmen en Coevorden en tussen Mariënberg en Zwolle rijden stoptreinen. De extra reistijd hierdoor is een kwartier tot een half uur. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl.
Provincie:
Tag(s):