dinsdag, 12. april 2011 - 13:49 Update: 08-07-2014 0:59

ESA viert vijftig jaar bemande ruimtevaart

Het beroep astronaut bestaat vandaag, dinsdag 12 april 2011, precies vijftig jaar. De allereerste ruimtevaarder was de Rus Joeri Aleksejevitsj Gagarin, de zoon van een eenvoudige arbeider. Dit meldt ESA dinsdag.

Op 12 april 1961 werd hij gelanceerd aan boord van de Vostok-1 capsule en op slag was hij wereldberoemd. Nooit eerder had iemand de aarde vanuit de ruimte kunnen zien. Hij beschreef de eerste blik naar buiten met de woorden: ‘Ik zie de aarde, ze is zo mooi!’

Gagarin maakte de weg vrij voor de inmiddels ruim vijfhonderd mensen die een ruimtemissie hebben uitgevoerd. Maar ook voor de belangrijke rol die ruimtevaart heeft gekregen in ons dagelijks leven.

Al vanaf het prille begin was ruimtevaart meer dan de verkenning van onbekende werelden. Van voetstappen op de maan en robots op Mars. De ruimte was de ideale standplaats om informatie te verzamelen over onze eigen aarde. Zoals Gagarin deed in 1961.

Toepassingen
Vijfhonderd mensen en een veelvoud aan satellieten onderzochten de ruimte en onze eigen planeet aarde. Dat leidde tot veel kennis over de planeten en sterren om ons heen. Over de vroegste sterrenstelsels, nu gedateerd op 13,2 miljard jaar oud.

En over exoplaneten, de planeten rond andere sterren dan onze zon. Met hun blik op de aarde leverden mensen en satellieten unieke gegevens over onze atmosfeer, het klimaat, de ijskappen en het zwaartekrachtsveld.

Daarnaast wordt ruimtevaartinfrastructuur steeds vaker toegepast in het maatschappelijk leven. Denk aan navigatie en communicatie, of toepassingen die transport efficiënter en veiliger maken. Afgeleiden van ruimtetechnologie leiden tot nieuwe medische instrumenten, materialen en honderden andere innovaties waar we dagelijks van profiteren.

Speciale brochure
Vijftig jaar na Gagarins vlucht staan ESA en de hele wereld stil bij de kosten en baten van ruimtevaart. Over één ding is iedereen het eens: de ruimte is en blijft fascinerend. Het is de immense achtertuin van de aarde, ons eigen ruimteschip dat wordt bewoond door bijna zeven miljard mensen.

ESA heeft zijn eigen kijk op vijftig jaar bemande ruimtevaart opgetekend in een speciale brochure gewijd aan de vlucht van Joeri Gagarin en de Europese ruimtevaarders die in zijn voetsporen traden. Daarnaast heeft ESA een site gevuld met interviews, achtergrondinformatie, historische mijlpalen en video’s die zeer de moeite waard zijn.

Dag van Gagarin
Behalve ESA zijn er nog veel meer organisaties die stilstaan bij de missie van ’s werelds allereerste ruimtevaarder. Onder de naam ‘Yuri’s Night’ vinden overal in de wereld festiviteiten plaats.
Categorie:
Tag(s):