zondag, 8. mei 2011 - 20:30 Update: 08-07-2014 0:59

FC Twente klopt Ajax in verlenging KNVB-beker

Rotterdam

(Elfvoetbal) FC Twente heeft voor de derde keer in haar clubhistorie de KNVB-beker gewonnen. De Tukkers versloegen zondagavond in de finale Ajax na verlenging met 3-2.

En zo deelt Twente een stevige tik uit aan Ajax. Volgende week staan beide ploegen namelijk weer tegenover elkaar, met dan als inzet het kampioenschap van Nederland.

Het was een wat merkwaardige wedstrijd, waarin FC Twente het betere van het spel had, maar Ajax een stevige voorsprong nam. Een goede actie van Nicolai Boilesen leidde na twintig minuten de 1-0 in. De Deense back stoomde goed op over de linkerflank en bezorgde de bal voorin bij Siem de Jong, die meteen doortikte naar De Zeeuw.

De middenvelder draaide op de rand van het strafschopgebied handig weg bij Theo Janssen en knalde de 1-0 binnen. Na een half uur volgde ook de 2-0. Een van richting veranderd schot van Lorenzo Ebecilio liet Sander Boschker kansloos: 2-0.

Vlak voor rust vond Twente wel weer de aansluiting. Wout Brama mocht zomaar het middenveld oversteken en kwam na een één-tweetje met Luuk de Jong plots vrij voor Kenneth Vermeer. Brama bleef rustig en maakte de 2-1. De goal gaf Twente hernieuwde kracht en de Tukkers drukten de Amsterdammers in het begin van de tweede helft ver terug op eigen helft.

Na drie grote gemiste kansen was het Janssen die de stand weer gelijk trok na een goede actie van De Jong. Ajax leek na de 2-2 rijp voor de sloop, maar het lukte Twente niet om het genadeschot te lossen. Vooral Bryan Ruiz kreeg een levensgrote kans, maar kopte mis na een vrije trap. Ajax brak nog één keer goed uit, maar een schot van Ebecilio belandde op de paal.

Een verlenging moest uitkomst bieden en daarin leek het een duel tussen de beide keepers te worden. Kenneth Vermeer hield Ajax op de been met enkele prachtige reddingen, terwijl Sander Boschker aan de andere kant zijn doel verder schoon hield. Maar terwijl iedereen al rekening hield met een strafschoppenserie kreeg Twente een klein cadeautje van scheidsrechter Blom.

De verder goed fluitende arbiter gaf in de 117de minuut een onterechte vrije trap aan Twente en Janssen krulde de bal bovenop het hoofd van Marc Janko. De 3-2 drie minuten voor tijd kwam Ajax niet meer te boven en dus nemen de Tukkers de dennenappel mee naar huis.