zaterdag, 7. mei 2011 - 0:02 Update: 08-07-2014 0:59

Feest in Sittard: RKC kampioen, Fortuna ontloopt degradatie

(Elf Voetbal) RKC Waalwijk acteert komend seizoen weer op het hoogste niveau van Nederland en Fortuna Sittard neemt in de volgende voetbaljaargang nog altijd deel aan de Jupiler League.

Dat zijn de conclusies die kunnen worden getrokken na de behaalde resultaten in Den Bosch, Leeuwarden, Sittard en Roosendaal. RKC won met 1-2 en is kampioen!

Winnen van degradatiekandidaat Fortuna of gelijkspelen en hopen dat FC Zwolle niet met ruime cijfers wint van SC Cambuur. RKC had voorafgaand aan de laatste speelronde de beste papieren voor het landskampioenschap. En daar zag het dit seizoen lange tijd niet naar uit. FC Zwolle genoot in de winterstop een voorsprong van maar liefst dertien punten (!). Toch zagen de 1.600 meegereiste supporters (1.100 in het uitvak, 500 in andere vakken) de ploeg van Ruud Brood vrijdagavond met de schaal aan de haal gaan.

In de Trendwork Arena, het grootste stadion van de Jupiler League, kwam RKC al vroeg op voorsprong. Donny de Groot bediende Fred Benson op de rand van het zestienmetergebied en zag hoe zijn ploeggenoot op fraaie wijze doelman Danny Wintjens wist te verschalken. Met een schitterende lob belandde de bal in de veertiende minuut tegen de touwen. Niet veel later kregen de Waalwijkers de gelegenheid om de marge te verdubbelen, maar Robert Braber verzuimde om de bal van dichtbij in een leeg doel te werken.

Halverwege de tweede helft maakte Braber zijn fout uit de eerste helft goed. De 28-jarige middenvelder werd bediend door Derk Boerrigter en kon zo in de 64ste minuut de 0-2 voor zijn rekening nemen. Wat betreft het resultaat van de wedstrijd werd het nog wel spannend toen Henrico Drost zeven minuten voor tijd de bal achter zijn eigen doelman schoot. Voor spanning zorgde dat echter niet meer bij RKC, dat na één jaar afwezigheid op het hoogste niveau weer terugkeert in de Eredivisie. De selectie van de Waalwijkers zal zondagavond om 20.00 uur worden gehuldigd op het Raadhuisplein.

Voor Fortuna had de nederlaag bij de nieuwe landskampioen geen gevolgen. De ploeg mag door de nederlaag van Almere City bij FC Den Bosch (1-0) ook komend seizoen in de Jupiler League acteren. De Sittardenaren zijn het seizoen als zestiende geëindigd.