vrijdag, 15. april 2011 - 13:46 Update: 08-07-2014 0:59

Geflatteerde zege Villarreal beëindigt Europa-avontuur FC Twente

Enschede

(Elfvoetbal) Wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar wel bij FC Twente. De mannen van Michel Preud'homme wisten de op Spaanse bodem opgelopen schade (5-1) niet weg te werken in de return. Ondanks een 1-0 voorsprong werd wederom verloren van Villarreal: 1-3.

Er nog wat van proberen te maken, luidde de boodschap van Preud'homme aan zijn spelers vlak voordat de return tegen Villarreal van start ging. Verwacht werd dat FC Twente wilde voorkomen om afgestraft te worden, maar in plaats van verdedigend te voetballen zochten de Tukkers direct de aanval, wat leidde tot een dikverdiende 1-0 voorsprong in het eerste bedrijf. Theo Janssen stelde Bryan Ruiz met een fraaie hakbal in staat om de bal voor de voeten van Emir Bajrami te werken. Laatstgenoemde twijfelde geen moment en rondde al glijdend af: 1-0.

Kort voor de rust was FC Twente nog dicht bij een margeverdubbeling, maar voorzetten van Bajrami konden door Ruiz en Marc Janko niet worden bekroond met een doelpunt. Ondanks de pittige speelstijl leek uitschakeling in de Europa League daardoor alsnog een feit te worden. Want zou FC Twente er in één helft in slagen om drie keer te scoren tegen Villarreal?

In de tweede helft liet arbiter William Collum zich door de vijfde man al snel verleiden tot het geven van een terechte strafschop. Dwight Tiendalli raakte de benen van zijn tegenstander en kreeg daarvoor ook nog eens een rode kaart. Het buitenkansje werd benut door Giuseppe Rossi. Acht minuten voor tijd kreeg The Yellow Submarine opnieuw een penalty, ditmaal door een fout van Bart Buysse. Marco Ruben plaats op de stip en liet Sander Boschker naar lucht grijpen. FC Twente had zich toen al lang gewonnen gegeven. Het snoeiharde doelpunt van Cani één minuut voor tijd bleek slechts goed voor de statistieken: 1-3.

Zo kwam er na duels met Internazionale, Tottenham Hotspur, Werder Bremen, Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg een einde aan het Europese avontuur van FC Twente, dat ondanks de verloren wedstrijden tegen Villarreal met opgeheven hoofd kan terugkijken op een uitstekende Europese jaargang. Villarreal stuit in de halve finales van de Europa League op FC Porto, dat eerder vandaag Spartak Moskou uitschakelde.