woensdag, 2. november 2011 - 21:31 Update: 08-07-2014 0:56

Handballers starten WK-kwalificatie met winst in Finland

De Nederlandse handbalmannen hebben woensdagavond hun eerste wedstrijd in de WK-kwalificatie gewonnen. In Vantaa werd gastland Finland voor 2200 toeschouwers na een ruststand van 16-9 met 26-23 verslagen.

Zaterdag treffen beide landen elkaar opnieuw, dan om 19.30 uur in Geleen. De derde ploeg in poule 4 is Estland, in januari twee keer de tegenstander van Oranje dat dan eerst een thuiswedstrijd speelt. De groepswinnaar gaat naar de play-offs voor het eindtoernooi van het wereldkampioenschap, dat vindt in januari 2013 in Spanje plaats.
In de eerste helft was Oranje voor de sfeervolle ambiance van 2200 toeschouwers heer en meester. Bondscoach Harrie Weerman, die voor de eerste officiële gelegenheid de steun kreeg van oud-international Mark Schmetz, was over die fase van de wedstrijd tevreden. ,,Dat was gewoon goed. De dekking stond goed en ook aanvallend wisten we de kansen te benutten.’’
Na de rust werd de ruime score allengs minder. ,,De tweede helft was minder. Er werd toen niet altijd compact verdedigd en aan de andere kant waren er te veel geforceerde passes en schoten. Maar in gevaar zijn we nooit geweest’’, aldus Weerman die twee spelers in positieve zin noemde. ,,Gerrie Eijlers heeft een voortreffelijke wedstrijd gekeept. En Patrick Miedema heeft driekwart van de wedstrijd gespeeld, hij werd topscorer met zeven doelpunten. In de slotfase rondde hij drie aanvallen succesvol af. Mark Bult kreeg toen mandekking van de Finnen, daar hadden we wat moeite mee, maar Miedema brak toen de ban.’’
Weerman en Schmetz speelden vrijwel het gehele duel in de Vantaa Arena met de basisopstelling. ,,Jasper Adams is voor een paar minuten in het veld gekomen, maar sommige spelers zaten de hele tijd op de bank.’’

Doelpunten Nederland: Patrick Miedema 7, Mark Bult 5, Toon Leenders, Michel Lochtenbergh, Iso Sluijters allen 3, Bartek Konitz, Bobby Schagen beiden 2, Matthijs Vink 1.

Oranje komt op 5 november om 19.30 uur in actie tegen Finland. Tevens speelt ook Oranje -21 nog een oefenwedstrijd tegen België -21.