maandag, 27. juni 2011 - 11:09

Hr.Ms. Tromp terug van roerige missie

Den Helder

Van inzet voor de kust van Libië tot het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. Tromp keert na een roerige missie op woensdag 29 juni terug in thuishaven Den Helder. Daar wordt het schip welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten, de Commandant Zeestrijdkrachten én natuurlijk het thuisfront van de bemanningsleden.

Hr.Ms. Tromp vertrok vijf maanden geleden uit Den Helder om, als vlaggenschip van het NAVO vlootverband de Standing NATO Maritime Group 2, een bijdrage te leveren aan de antipiraterij operatie Ocean Shield.

Nauwelijks was de Tromp het Suezkanaal gepasseerd of de missie wijzigde. De onlusten in Libië laaiden zo hoog op, dat het fregat opdracht kreeg om op te stomen naar dit Arabische land, om indien nodig Nederlanders te evacueren.

Libië
De Tromp was één van de eerste NAVO schepen voor de Libische kust. Daar leverde het direct een bijdrage aan het in kaart brengen van de diverse vlieg- en scheepsbewegingen. Dit vergrootte het omgevingsbewustzijn van de NAVO eenheden die werden ingezet om op te treden tegen het geweld dat Khadaffi tegen zijn eigen bevolking gebruikte.

De inzet van de Tromp voor de kust van Libië werd wereldnieuws toen na een consulaire evacuatieoperatie de helicrew werd vastgehouden door aanhangers van het Khadaffi regime. Op diplomatiek niveau werd dag en nacht gewerkt om de crew zo snel mogelijk vrij te krijgen, wat op 11 maart resulteerde in de vrijlating.

Onder vuur
Eind maart begon de Tromp dan aan de missie waarvoor ze was uitgevaren: het bestrijden van piraterij. In deze strijd paste het schip nieuwe tactieken toe, om de speelruimte van piraten te beperken. Zo patrouilleerde de Tromp dicht onder kust in de buurt van piratenkampen, om het de bandieten onmogelijk te maken om uit te varen.

Tijdens één van deze patrouilles detecteerde de Tromp een vissersschip dat richting het ankergebied van een piratenkamp voer. Toen dit schip niet reageerde op diverse oproepen via de marifoon, kregen de mariniers van het versterkte boardingelement opdracht om het schip nader te onderzoek. Bij nadering van het verdachte schip, werd het vuur op ze geopend.

Tijdens de actie die hierop volgde zijn 16 gegijzelden bevrijd en 16 van piraterij verdachte Somaliërs aangehouden. Twee verdachten komen om. Negen van de verdachten zijn overgebracht naar Nederland en worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor zeeroof en poging tot moord op de Nederlandse mariniers. De rechtbank in Rotterdam zal over hun schuld of onschuld beslissen.
Provincie:
Tag(s):