maandag, 10. januari 2011 - 10:56 Update: 08-07-2014 1:01

Kinderen van criminele vaders belanden ook vaak op verkeerde pad

Nijmegen

Kinderen van criminele vaders hebben een grotere kans om zelf ook het verkeerde pad op te gaan. Dat geldt in het bijzonder als een vader vaker is veroordeeld.

Juist kort nadat de vader het delict heeft gepleegd is de kans dat het kind ook het verkeerde pad kiest het grootst. Dat blijkt uit onderzoek waarop sociologie Marieke van de Rakt op 11 januari promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van de Rakt analyseerde de criminele levenslopen van 3500 veroordeelde vaders, een representatieve steekproef van vier procent van alle veroordeelde verdachten in 1977.

Echtscheiding extra risico
De allergrootste risicofactor voor justitiële delicten bij kinderen is echtscheiding. Kinderen van gescheiden ouders hebben in de jaren na de echtscheiding een drie keer grotere kans op een strafblad dan kinderen uit een volledig gezin, ongeacht of vader wel of niet met justitie in aanraking is geweest.

Alleen risico voor kinderen met vaak veroordeelde vaders
Eén op de tien Nederlanders (meestal mannen) heeft een strafblad. Dat betekent niet dat al hun eventuele kinderen direct meer risico lopen op een criminele toekomst. Marieke van de Rakt: 'Gelukkig gaat het met heel veel van deze kinderen goed, dat wil zeggen, ze zijn niet met justitie in aanraking geweest. Pas wanneer een vader herhaaldelijk met justitie in aanraking komt en meer dan tien veroordelingen heeft, is de kans voor hun zonen groot (50 procent) dat zij zelf ook een veroordeling krijgen.' Voor dochters is die kans 25 procent. De groep veelplegers is erg klein, ongeveer 15 procent van alle veroordeelden, en daarmee nog geen 1,5 procent van de totale Nederlandse bevolking.
Categorie:
Tag(s):