zaterdag, 23. april 2011 - 10:03 Update: 08-07-2014 0:59

Lucky Luuk houdt titeldroom Twente springlevend

Den Haag

(Elfvoetbal) De ploeg die vorig jaar zo stoïcijns richting de titel ging, leek opnieuw niet met de spanning om te kunnen gaan. Maar na twee remises boekte FC Twente weer eens een overwinning. Luuk de Jong zorgde vrijdag vier minuten voor tijd voor 1-2 bij ADO Den Haag.

In de vijftigste officiële wedstrijd van het seizoen leek er hoogspanning op de benen van de Twente-spelers te staan. Combinaties liepen stroef en er werden niet veel kansen gecreërd.

Uit een van de spaarzame goede aanvallen kopte Ruiz na 35 minuten wel raak, maar scheidsrechter Jan Wegereef keurde zijn treffer af, omdat de Costa Ricaan Mitchell Piqué zou hebben geduwd. Dat leek wel mee te vallen.

Aan de andere kant mocht ADO zich bestolen voelen, nadat Charlton Vicento over de knie ging bij Douglas en Wegereef een penalty weigerde te geven. De Hagenaars traden de landskampioen zonder vrees tegemoet en hadden in Danny Buijs en Vicento hun gevaarlijkste spelers.

Buijs schoot een keer naast en een keer in de handen van Nicolay Mihaylov, terwijl de Bulgaarse doelman ook de sta-in-de-weg was voor Vicento.

Ook in de tweede helft deed de thuisploeg niet onder voor Twente, dat leek weg te komen met het matige spel nadat Ruiz na 61 minuten voor 0-1 zorgde. Nacer Chadli speelde Christian Kum uit en bood Ruiz een niet te missen kans.

De bezoekers rekenden echter buiten het Russische fenomeen Dmitry Bulyikin. De Rus zette na zeventig minuten Douglas te kijk door een voorzet van Vicento met de borst mee te nemen en de bal onder Mihaylov door te schuiven: 1-1.

Twente leek aangeslagen, maar toonde vier minuten voor tijd toch weer de kampioenstrekjes. De koud ingevallen Emir Bajrami legde de bal panklaar op het hoofd van Luuk de Jong, die eerst van dichtbij tegen Gino Coutinho aankopte, maar de bal daarna weer op het hoofd kreeg: 1-2.

In blessuretijd redde Mihaylov zijn ploeg door een inzet van Jens Toornstra te pakken. Door de winst verhoogt Twente de druk op PSV en Ajax, die nu moeten winnen om in het spoor van de Tukkers te blijven. ADO lijkt plaats vier te kunnen vergeten na de nederlaag.