donderdag, 24. februari 2011 - 9:54

Marine ruimt Duitse zeemijn

Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft gistermiddag een explosief op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duitse zeemijn van het type GD, die in de Tweede Wereldoorlog ook als dieptebom werd ingezet.

De mijnenjager Hr.Ms. Vlaardingen doorloopt momenteel de Mine Countermeasure Vessels Operational Sea Training (MOST), een intensieve opwerkperiode waarin alle vaardigheden worden getraind om in ernstsituaties mijnen te ruimen. Gistermiddag was het schip bezig met een mijnenjacht oefening, waarbij het zeegebied Groote Bank met de sonar in kaart werd gebracht. Tijdens deze oefening stuitte de bemanning op een Duitse GD-mijn uit de Tweede Wereldoorlog. Daar de zeemijn vlakbij de drukbevaren aanloop naar Zeebrugge, Vlissingen en Antwerpen lag, werd besloten om deze onschadelijk te maken.

Hefballon Omdat de Duitse mijn vlak naast een onderzeese kabel lag, moest deze met een hefballon van de bodem worden getild en naar een veilige locatie verplaatst. Daar brachten marineduikers een vernietigingslading van 18kg TNT aan, waarmee het explosief vervolgens gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. “Een zeldzaam mooie gelegenheid om opwerken met het echte werk te combineren”, sprak de oudste officier van de mijnenjager, luitenant-ter-zee Sander Klop, achteraf.

Mijnenvrij Hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen, door het ruimen van op zee aangetroffen explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wekelijks treffen vissers nog mijnen aan op de Noordzee. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op dek ontplofte. Voor de Koninklijke Marine was dit ongeval aanleiding om te starten met operatie ‘Beneficial Cooperation’.

De jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s werd in samenwerking met de Belgische zeemacht verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee aan deze inspanning, door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. Een mijnenjager van de marine maakt het explosief vervolgens onschadelijk.
Provincie:
Tag(s):