zondag, 27. februari 2011 - 9:53 Update: 08-07-2014 1:00

NAC met bloed, zweet en tranen langs ADO Den Haag

Breda

(Elfvoetbal) Met meer geluk dan wijsheid heeft NAC drie punten overgehouden aan de thuisontmoeting met ADO Den Haag.

Een indraaiende vrije trap, foute beslissing van scheidsrechter Janssen, curieus derde doelpunt en uitstekende wissel (Jenner-Fehér) werden de Hagenaars uiteindelijk te veel.

Na de gelukkige 1-0 van Robbert Schilder - zijn gekrulde vrije trap van ver werd niet aangeraakt en verraste doelman Gino Coutinho in de verre hoek - voetbalde er maar één ploeg in de eerste helft in Breda: de Hagenaars.

Zij sprongen echter te slordig met het balbezit om NAC daadwerkelijk te slachten. Terwijl de Brabanders gezien de vorm en het vertoonde spel daar wel rijp voor waren. Een 1-2 ruststand was desalniettemin het resultaat.

Een voorzet van Wesley Verhoek werd in de 26e minuut door niemand geraakt en buiten het zicht van doelman Jelle ten Rouwelaar plofte het leer in het zijnetje. Acht minuten later produceerde de verder uitstekend spelende Gábor Horvath een eigen doelpunt, nadat Verhoek wel heel gemakkelijk mocht doorlopen en voorzetten. Het betekende trouwens Verhoeks derde assist bij een own goal dit seizoen.

In de tweede helft toonde NAC in ieder geval strijd en daar had het in slaap gesuste ADO prompt moeite mee. In de 47e minuut trok Schilder met z'n tweede van de avond de stand gelijk, na eindelijk eens een mooi voetbalmoment. Gorter en invaller Csaba Fehér zetten een prima aanval op, die koel door de linkspoot werd afgerond: 2-2.

Het duel stond op z'n kop, toen Christian Kum zijn tweede gele kaart kreeg. De verdediger van ADO werd bestraft voor het wegtrappen van de bal, maar in werkelijkheid kreeg hij een duwtje waardoor Kum het leer niet meer uit de weg kon gaan. Woedend en onder protest beende de Hagenaar dan ook naar de kleedkamer.

Het carna(c)val brak helemaal los, toen in de 61e minuut Fehér de bal tegen zich aangeschoten kreeg van Ramon Leeuwin en Coutinho op het verkeerde been stond: 3-2. Bij de bezoekers stond het ongeloof over de onterechte stand in de ogen, maar een scorebord liegt niet. Dat ADO daarna met tien man in de wedstrijd bleef en zelfs de beste kans (Leeuwin) kreeg, zegt alles over de vorm van beide clubs op dit moment.

Het zwalkende en financieel geplaagde NAC trok met hangen en wurgen de broodnodige overwinning over de streep, het in de lift zittende ADO zal zich voor de kop slaan dat ze het overwicht niet eerder uitbuitte in Breda. Anders had de Residentieclub minimaal een dag vierde gestaan.