dinsdag, 8. maart 2011 - 8:53 Update: 08-07-2014 1:00

Naheffing Belastingdienst komt loeihard aan

Teveel ontvangen toeslagen, een te groot maandelijks voorschot of een fout in de aangifte; 20 procent van de Nederlanders was vorig jaar genoodzaakt geld aan de Belastingdienst terug te betalen. Daarnaast blijkt het maandelijks voorschot dat veel Nederlanders ontvangen, hard nodig te zijn om rond te komen.

Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête over de belastingaangifte van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Ook blijkt uit deze peiling dat de helft van de belastingbetalers bang is de aangifte niet goed in te vullen en zo geld te laten liggen.

20 procent van de Nederlanders moest vorig jaar geld terugbetalen. Een derde van hen kon dit geld maar moeilijk opbrengen. Ruim de helft had niet aan zien komen dat ze de Belastingdienst terug moest gaan betalen. Volgens het Nibud reden om bijvoorbeeld wijzigingen in het inkomen of de persoonlijke situatie tijdig door te geven, zodat de hoogte van de toeslagen of de voorlopige aanslag bijgesteld kan worden. Meer tips voor consumenten heeft het Nibud verzameld op http://www.nibud.nl/belastingaangifte>www.nibud.nl/belastingaangifte.

Een groot deel (41%) van belastingplichtig Nederland geeft het geld dat ze aan het eind van het jaar via de voorlopige aanslag krijgen niet direct uit, maar wacht op de definitieve aanslag. De helft houdt dit geld niet achter: 30 procent geeft al een deel van de voorlopige aanslag uit en 20 procent alles. Mensen die de teruggaaf gebruiken voor het aanvullen van tekorten of aflossen van schulden geven dit iets vaker direct uit. Als de definitieve aanslag negatiever uitpakt dan de voorlopige, is de kans groot dat daar weinig financiële ruimte voor is. Daarom adviseert het Nibud het mogelijk te ontvangen bedrag achter de hand te houden tot de definitieve aanslag binnen is.
Categorie:
Tag(s):