Onderzoeksrapportage: http://www.wakkerdier.nl/docs/.pdf
Nadat Wakker Dier in 2005 grootschalige eifraude aantoonde, vermoedelijk bij eipakstations, leidde dit tot aanscherping van controle. Ei-fraude werd later niet meer geconstateerd. Met de ultraviolet-methode zijn legbatterij-eieren te herkennen. Scharreleieren, vrije uitloopeieren en eko-eieren zijn daarmee niet van elkaar te onderscheiden en werden tot dusverre alleen met een fraudegevoelige administratieve controle gecontroleerd op echtheid. Daar is nu verandering in gekomen door een nieuwe techniek die geelpigmenten en vetzuren in eieren met elkaar vergelijkt. Eko-eieren hebben een duidelijk andere pigmentsamenstelling dan andere eieren en zo kan het eko-ei in de winkel op echtheid worden onderzocht.
In 2004 verdwenen na acties van Wakker Dier alle (voorheen anderhalf miljard) legbatterijeieren uit de supermarkten en werd het scharrelei de standaard, naast eko en vrije-uitloopeieren. De jaren erna stopten vele koekjes, cake- en mayonaisefabrikanten met het gebruik van legbatterijeieren.
De kooiei-productie kelderde hierdoor met miljarden eieren. Honderden boeren schakelden om naar diervriendelijker productie van eieren. Momenteel worden nog 10,1 miljard eieren geproduceerd in Nederland. Hiervan is 44% legbatterijei (vooral voor export), 41% scharrel, 13% vrije uitloop en 2% biologisch
http://www.rikilt.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Verschil_biologische_en_...
Eerdere fraude met scharreleieren: http://www.wakkerdier.nl/persbericht/257/Opnieuw_fraude_met_scharreleieren/