dinsdag, 1. februari 2011 - 13:45

OM eist TBS met dwangverpleging tegen ‘Jack de Prikker’

Lelystad

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Lelystad TBS met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige man die tussen december 2008 en maart 2009 in Lelystad vier mensen heeft neergestoken.

Een van de slachtoffers overleed aan de gevolgen. De andere drie raakten ernstig gewond. De verdachte is op 22 februari 2010 aangehouden.

De officier van justitie sprak in zijn requisitoir van “een gruwelijke reeks misdrijven die Lelystad vanaf 23 december 2008 in een ijzeren greep van angst hield. Een zwarte periode voor de stad Lelystad, waarbij veel inwoners zich niet veilig voelden. Waarbij veel mensen angst hadden om alleen de straat op te gaan, waarbij mensen op iedere hoek ‘Jack de Prikker’ zagen.”

Het eerste steekincident vond plaats op 23 december 2008, toen de man op een 60-jarige vrouw instak. Twee dagen later, op 25 december 2008 werd een 63-jarige man het slachtoffer. Op 3 februari 2009 werd de 30-jarige Hadef Cherkaoui neergestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen. Op 17 maart 2009 werd een 55-jarige man in zijn tuin met een mes gestoken. Alle slachtoffers waren door de verdachte willekeurig gekozen.

De officier van justitie in Lelystad acht bewezen dat de verdachte de vier steekincidenten in Lelystad heeft gepleegd. De man heeft alle zaken ook bekend. Volgens officier van justitie is er bij alle incidenten sprake van voorbedachten rade, waardoor hij eenmaal moord en driemaal poging moord bewezen acht.

Uit het persoonlijkheidsonderzoek bij verdachte is volgens de deskundigen gebleken dat de verdachte lijdt aan onder andere schizofrenie. Deze stoornis heeft bij de verdachte geleid tot een psychose, wat onder andere tot gevolg had dat de verdachte telkens een stem hoorde die hem opdracht gaf te moorden.
De verdachte is volgens de officier door zijn psychische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar. De feiten kunnen daarom in strafrechtelijke zin niet aan verdachte worden verweten. Dat betekent dat er geen straf kan worden opgelegd.

Ter bescherming van de maatschappij vindt de officier wel dat de verdachte moet worden behandeld. Hij eiste daarom, naast ontslag van alle rechtsvervolging, de maatregel terbeschikkingstelling (TBS) met dwangverpleging.
Provincie:
Tag(s):