dinsdag, 7. juni 2011 - 11:31

Omstreden transport kernafval loopt vast bij Belgische grens

Na de Nederlandse actie in Borsele hebben Belgische actievoerders van Greenpeace het omstreden transport voor de Belgische grens bij Essen geblokkeerd.

De milieugroep wil daarmee voorkomen dat de kernafvaltrein door België wordt gestuurd met als eindbestemming Frankrijk, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België.

De burgemeester van Gent heeft met een kort geding geprobeerd het transport tegen te houden, maar dat is mislukt.

Het kerntransport gaat over het reguliere spoor. De actievoerders houden dus niet alleen het kerntransport tegen, ook gewone reizigers. “We hopen op begrip van de reizigers voor het protest van de Belgen, die zich zorgen maken om de gevaren die zij lopen vanwege ons kernafval,” zegt Ike Teuling van Greenpeace Nederland. “Laten we hopen dat de vertraging niet voor niets is. Acties in Duitsland tegen kernenergie bleken effectief: daar gaan kerncentrales nu echt dicht.”

Actie in Borsele
Vanochtend vertrok het konvooi vanuit de opslagplaats in Borsele, waar Greenpeace ook actie voerde om het vertrek van de trein te beletten.

Zo’n tien actievoerders hadden zich daar op allerlei manieren aan de spoorrails vastgeketend waardoor de goederentrein met drie wagons met hoogradioactief afval ernstige vertraging opliep.

De politie heeft de ME ingezet om vastgeketende actievoerders van de rails los te knippen. Ook had de milieuorganisatie een vrachtwagen met daaronder een metalen bak op het spoor neergezet. Aan die bak zaten actievoerders vastgeketend. De vrachtwagen was zelf ook aan de rails vastgeklonken.

Rond 10.45 uur had de politie het spoor vrij van actievoerders en kon het transport weer worden hervat. Er zijn tien mensen aangehouden.

Volgens Greenpeace “is het de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie. Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is.”

De drie wagons met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele bevatten een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen er tien kernafvaltransporten naar Frankrijk plaatsvinden. en zonne-energie.”
Provincie:
Tag(s):