vrijdag, 13. mei 2011 - 15:46 Update: 08-07-2014 0:31

Onderzoek nodig naar aftappen privé-gegevens door providers

Den Haag

De Consumentenbond roept het CBP en telecomwaakhond Opta op onderzoek te doen naar het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) door telecomproviders.

Telecomtoezichthouder OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moeten snel onderzoek doen naar het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) door telecomaanbieders vindt de Consumentenbond. Op 12 mei ontstond commotie toen bleek dat KPN het mobiele internetverkeer van haar klanten analyseert met behulp van DPI.

DPI is een techniek waarmee telecomaanbieders onderscheid kunnen maken tussen verschillende typen internetverkeer (e-mail, peer-to-peer, web). DPI kan gebruikt worden om virussen tegen te houden maar ook om af te luisteren. KPN gebruikt naar eigen zeggen de DPI techniek om het gebruik van de chatsoftware WhatsApp op smartphones te meten. Ook wil KPN in de nabije toekomst DPI inzetten om gebruikers van Skype extra te factureren. Eerder circuleerde in de Tweede Kamer een voorstel om DPI te gebruiken om een downloadverbod te handhaven.

Privacy
Naar aanleiding van de reacties van pers en belangenorganisaties onderzoekt KPN of haar eigen gebruik van DPI is uitgevoerd conform de wettelijke regels omtrent privacy. De Consumentenbond is van mening dat er snel meer duidelijkheid moet komen over de schaal waarop telecomaanbieders DPI inzetten en of dat wettelijk is toegestaan. Onafhankelijke toezichthouders zoals OPTA en CBP zijn het best toegerust om zo'n onderzoek uit te voeren en de grenzen van de wet aan te geven.
Categorie:
Tag(s):