donderdag, 30. juni 2011 - 19:48

‘Ontstekingscellen veroorzaken huidveroudering door zonlicht’

Utrecht

Volgens dermatoloog Feiko Rijken van het UMC Utrecht veroorzaken ontstekingscellen huidveroudering door zonlicht.

Onder invloed van zonlicht veroudert de huid en ontstaan rimpels. De meeste wetenschappers denken dat enzymen die collageenvezels afbreken daarvoor verantwoordelijk zijn. Dermatoloog Feiko Rijken denkt van niet. Rijken analyseerde de huid van vrijwilligers met verschillende huidtypen die aan kunstmatig zonlicht blootgesteld werden.

In zijn proefschrift toont hij aan dat bepaalde ontstekingscellen huidveroudering kunnen veroorzaken. De afbraak van collageenvezels is van ondergeschikt belang. Onder invloed van zonlicht trekken zogenaamde neutrofielen naar de huid. Daar scheiden ze stoffen uit die met name elastische vezels beschadigen. Daardoor gaat op de lange duur de huidelasticiteit verloren en ontstaan rimpels.
Diverse cosmeticaproducten tegen huidveroudering door zonlicht zijn gebaseerd op het remmen van de enzymen die collageen kunnen afbreken. Deze producten zijn slechts beperkt effectief, denkt Rijken.

De manier om huidveroudering tegen te gaan is nog altijd de huid beschermen tegen overmatige zonblootstelling: het vermijden van zonblootstelling wanneer de zon hoog aan de hemel staat, bedekkende kleding dragen en het gebruik van zonnebrandcrêmes met UV-A en UV-B filters. Het is bovendien zaak om niet te verbranden, stelt Rijken. Ook subtiele roodheid zonder pijn is al schadelijk. “Mensen zien deze hele lichte verbranding vaak over het hoofd”, zegt Rijken. “Maar in onze experimenten zien we ook dan al neutrofielen naar de huid trekken en schade aanrichten.”
Provincie:
Tag(s):