maandag, 12. december 2011 - 9:02 Update: 08-07-2014 0:55

Oranje verlaat WK met opgeheven hoofd

De Nederlandse handbalsters hebben het wereldkampioenschap in Brazilië moeten verlaten, maar dat gebeurde in de achtste finales wel met opgeheven hoofd.

De wedstrijd tegen Olympisch- en Europees kampioen Noorwegen ging met ruime cijfers verloren (22-34), de manier waarop er vooral in de eerste helft tegenstand werd geboden, gaf hoop voor de toekomst. De Spelen zullen niet worden gehaald, maar de opgedane ervaring is een welkome steun richting EHF EURO 2012 dat in december volgend jaar in eigen land wordt gehouden.

,,We zijn strijdend ten onder gegaan’’, zei bondscoach Henk Groener na afloop. ,,We hebben een goede eerste helft gespeeld en zijn ook na de rust sterk begonnen. Maar we hebben dat niveau niet vast kunnen houden en dan loopt Noorwegen over je heen. We hebben redelijk veel met de basis gespeeld, maar we wisten dat het in de achtste finale tegen de Olympisch en Europees kampioen een moeilijk verhaal zou worden. Het is nu nog te kort na de uitschakeling om op het hele toernooi terug te kijken.’’

Nederland startte fel, in de overtuiging dat na een matige groepsfase nu het beste handbal diende te worden getoond. Bij een voorsprong van 7-5 leek een surprise op komst, maar de ervaren Scandinavische ploeg knokte terug naar 9-7.

Oranje wilde in die fase aanvallend te veel forceren, terwijl er ook verdedigend gaten begonnen te vallen in de dekking. Vooral Heidi Löke wist daar wel raad mee. Maar het team van bondscoach Henk Groener toonde veerkracht en onder aanvoering van Diane Lamein en rechterhoekspeelster Debbie Bont werd de achterstand omgebogen tot een voorsprong van 9-10.