woensdag, 11. mei 2011 - 12:55

Pak mis-match in het onderwijs aan

Amsterdam

Middelbare scholieren hebben een slecht beeld van de baankansen die vervolgopleidingen bieden. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en CNV jongeren trekken aan de noodklok. Dit meldt het LAKS op zijn site.

IJmert Muilwijk voorzitter CNV jongeren “Als er nu geen actie ondernomen wordt ontstaat er een grote mis-match op de arbeidsmarkt.” Sectoren waar weinig jongeren voor kiezen komen in de problemen. Terwijl jongeren in andere sectoren geen baan kunnen krijgen. De jongerenorganisaties pleiten er voor dit probleem te tackelen door betere voorlichting en andere onderwijsfinanciering.

Door een gebrek aan coördinatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt ontstaat er de komende jaren een grote mis-match op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van de vereniging van samenwerkende kenniscentra (COLO) blijk duidelijk dat er meerdere sectoren zijn waar jongeren moeilijk een stage kunnen krijgen of later aan het werk kunnen komen. Met name studenten met een specifieke MBO opleiding kunnen vaak moeilijk ergens anders terecht.

Uit onderzoek van het LAKS naar de mening van vmbo-scholieren blijkt dat de helft van de scholieren ontevreden is over de studiekeuzebegeleiding. Chanine Drijver vice-voorzitter van het LAKS: “Met name vmbo-scholieren hebben goede en persoonlijke ondersteuning nodig bij het kiezen van een vervolgopleiding. Latere werkloosheid kunnen we voorkomen door dit bij de bron aan te pakken, namelijk door goede studiekeuzevoorlichting.”

Volgens CNV jongeren en LAKS moeten er snel maatregelen worden genomen. Hiervoor doen ze 5 voorstellen. Het onderwijsveld wordt de komende tijd uitgedaagd om deze voorstellen te onderschrijven of met eigen voorstellen te komen.

Zo moet er een openbare zwarte lijst van opleidingen met een laag arbeidsmarktperspectief komen en iedere studie moet een arbeidsmarktperspectief “bijsluiter” aanbieden: Let op deze studie brengt je baankansen… (i.e. ernstig schade toe).
Opleidingen die geen arbeidsmarktperspectief bieden, krijgen minder financiering en er moet een selectie komen aan de poort, zodat de arbeidsmarkt niet overladen wordt en een betere persoonlijke studiekeuzebegeleiding.
Provincie:
Tag(s):