maandag, 25. juli 2011 - 14:04

Primeur: Jongen voor zeer bedreigde neushoornvogel

Alphen aan den Rijn

Vogelpark Avifauna heeft er drie zeer zeldzame Visayan Tarictic neushoornvogels bij.

Heel bijzonder want deze soort is nog nooit eerder op het vaste land van Europa geboren en buiten de Filipijnen maar op twee plekken in de wereld te zien.

De Visayan Tarictic neushoornvogel (Penelopides Panini Panini) komt in het wild alleen op een aantal Filipijnse eilanden voor. Het is een van de meest bedreigde neushoornvogelsoorten ter wereld, de wilde populatie wordt geschat op minder dan 1.000 exemplaren. De grootste bedreigingen zijn handel, jacht en ontbossing.

Om deze vogels en hun habitat op de Filippijnen te beschermen is er een project gestart waarbij Vogelpark Avifauna en Chester Zoo in Engeland samenwerken met de Filipijnse overheid. Daarnaast zijn de twee voorgenoemde dierentuinen een Europees kweekprogramma gestart om als back up te dienen voor de wilde populatie.

In het kader van dit Europese kweekprogramma zijn de ouders in 2007 naar Vogelpark Avifauna gekomen. Dit jaar zijn er voor het eerst eieren gelegd en jongen van deze soort uit het ei gekomen. Het vrouwtje zit met de jongen ingemetseld in een boomstam in de Filipijnenhal van het vogelpark.

In het wild is het inmetselen noodzakelijk om de jongen te beschermen tegen roofdieren. Het zal ongeveer een maand duren voordat het vrouwtje eruit zal komen. De jongen komen als ze twee maanden oud zijn tevoorschijn en vliegen dan meteen uit.

Bij neushoornvogels is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes vaak goed te zien. Bij de Visayan Tarictic neushoornvogel is dit verschil zelfs heel duidelijk, de mannetjes zijn namelijk wit en de vrouwtjes zwart. Wanneer de jongen uitvliegen kan aan de hand van de kleur meteen het geslacht bepaald worden.
Provincie:
Tag(s):