maandag, 4. juli 2011 - 12:37 Update: 08-07-2014 0:29

RDW neemt registratie km's over van NAP

Amsterdam

Vanaf 1 januari 2012 neemt de RDW de registratie van kilometerstanden over van Stichting Nationale Auto Pas (NAP). 'Deze verandering maakt onderdeel uit van het kabinetsbesluit op 24 juni 2011 om de fraude met kilometertellerstanden aanpakken', meldt de RDW maandag.

Daarnaast komen er meer momenten waarop de autobranche verplicht kilometertellerstanden van voertuigen aan de RDW door moet geven om fraude met tellerstanden eenvoudig, beter en snel op te sporen. Een andere belangrijke verandering is dat het manipuleren van kilometerstanden nu wettelijk verboden is net zoals in Duitsland en België. De verwachting is dat de wet in juli 2012 ingaat.

Belang kilometerstand
De kilometerstand is belangrijk voor de waardebepaling van een voertuig. Wie een auto met een teruggedraaide teller koopt, betaalt meer dan de auto waard is. Volgens schattingen heeft vijf procent van de auto's in Nederland een onjuiste tellerstand.

De fraude met tellerstanden kost consumenten naar schatting 150 miljoen euro per jaar. De economische schade voor het verzekeringsmaatschappijen en de overheid bedraagt enige honderden miljoenen euro's.

erkende bedrijven
Vanaf 1 januari zijn alle RDW erkende bedrijven verplicht om op bepaalde momenten de tellerstand van voertuigen bij de RDW te registreren. Dat is nu alleen bij de APK-keuring het geval. Daar komt bijvoorbeeld bij: opname van voertuigen in de bedrijfsvoorraad, wijziging tenaamstelling en onderhoud en reparaties boven een nog vast te stellen bedrag bij.

Voor iemand die overweegt een auto te kopen wordt het in de toekomst mogelijk om naast de bestaande kanalen (NAP certificaat en NAP weblabel) ook via de website van de RDW informatie in te winnen over de betrouwbaarheid van de tellerstand.

Kentekenregister
In het kentekenregister wordt het mogelijk om kilometerstanden te registreren. De RDW past momenteel zijn systemen zoals OREH, ORAD, VMS en EKI aan, zodat daarmee de registratie van de kilometerstanden verzorgd kan worden.

Ook wordt gewerkt aan speciale producten om de geregistreerde kilometerstanden te ontsluiten. Alle systemen worden in december 2011 in gebruik genomen.

Stichting NAP
Stichting NAP (Nationale Auto Pas) is begin jaren negentig opgericht om fraude met kilometerstanden tegen te gaan. Dit wordt gedaan door bij elke onderhoudsbeurt, reparatie, schade, inruil of taxatie vrijwillige basis kilometerstanden te registeren bij NAP.

Hierdoor ontstaat van iedere auto een overzicht van de kilometertellerstand historie en dus de betrouwbaarheid van de huidige kilometerstand. Vanaf januari 2012 neemt de RDW de registratie over.

Het wetsvoorstel, dat in nauw overleg met onder andere Stichting Nationale Auto Pas (NAP), RAI, BOVAG en de RDW is gemaakt, wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.
Categorie:
Tag(s):