donderdag, 20. januari 2011 - 8:07 Update: 08-07-2014 1:01

Sterker Ajax houdt Feyenoord lange tijd in leven: 2-0

Amsterdam

(Elfvoetbal) Feyenoord kwam er woensdagavond in de Amsterdam ArenA niet of nauwelijks aan te pas, maar mocht toch lange tijd blijven hopen op een stunt. Ajax miste een rits kansen en verzuimde zodoende de Klassieker voortijdig te beslissen die uiteindelijk met 2-0 werd beslist.

In het eerste kwartier van de wedstrijd werd al duidelijk dat er voor Feyenoord weinig te halen viel in Amsterdam. De ploeg van trainer Mario Been kwam nauwelijks van haar eigen helft af en Ajax creëerde kans na kans. Christian Eriksen, Miralem Sulejmani en Siem de Jong waren in de beginfase echter allen niet scherp voor de goal.

Zo sneden de Amsterdammers na een kwartier eenvoudig door de Rotterdamse verdediging. Een combinatie tussen De Jong en de sterk spelende Demy de Zeeuw kwam tot Eriksen, maar de Deen zag zijn inzet naast het doel van Mulder belanden. Tussendoor kreeg Feyenoord ook nog een aardige mogelijkheid. Luc Casaignos onderschatte echter hoe vrij hij stond, waardoor hij de voorzet van Luigi Bruins gehaast naast knikte.

Na een halfuur zette Ajax weer aan. Allereerst schreeuwde Toby Alderweireld om een strafschop en schoot Jan Vertonghen van dichtbij over. Een minuut later was het wel raak. Uitgerekend Alderweireld haalde vanaf dertig meter de trekker over: 1-0. Dat was meteen de ruststand, al had Lorenzo Ebecilio er vlak voor de pauze nog 2-0 van kunnen maken.

In de tweede helft combineerde Ajax vrolijk verder. Het niveau van de wedstrijd werd er echter niet beter op. Een kwartier voor tijd kreeg Sulejmani de uitgelezen mogelijkheid de wedstrijd eindelijk te beslissen. Na een steekbal van De Jong stond doelman Mulder echter in de weg. Twee minuten later kreeg de aanvaller een herkansing. Tim de Cler maakte in het strafschopgebied een overtreding op Sulejmani, die de door Pieter Vink toegekende strafschop vervolgens zelf verzilverde: 2-0.

Na de beslissing vielen er weinig hoogtepunten meer te noteren. Jody Lukoki mocht bij de Amsterdammers nog wel zijn debuut maken. Hij kwam tien minuten voor tijd in het veld voor Ebecilio.