dinsdag, 10. mei 2011 - 20:21 Update: 08-07-2014 0:58

Studenten TU Delft ontwikkelen nieuwe recordraket

Delft

Het Europese hoogterecord dat studenten van de TU Delft in 2009 met hun zelfgebouwde Stratos-raket in handen kregen, smaakte naar meer. ‘Op vrijdag 13 mei beginnen ze aan een nieuwe uitdaging met de eerste testvlucht op de Veluwe voor Stratos II’, meldt de TU Delft dinsdag.

Met deze lancering naar 1,5 km testen de studenten cruciale systemen voor Stratos II, waarmee ze in 2012 een hoogte van 50 km willen bereiken. Daarna volgt het ultieme doel: 100 km, waar de atmosfeer ophoudt en de ruimte begint.

Project Stratos
Een onbemande raket naar de grens van de ruimte schieten, is geen eenvoudige taak en nog nooit door studenten bereikt. Het eigen record van de Delftse studenten staat nu op 12,2 km, het Europese hoogterecord voor zelfbouwraketten.

Met hun geheel nieuwe raket Stratos II willen de studenten dit in 2012 stevig aanscherpen tot een hoogte van 50 km, waarbij ze ook educatieve en wetenschappelijke experimenten uitvoeren. In het jaar daarna willen ze met een gemodificeerde variant proberen de ruimte te halen.

Neuskegel
Op vrijdag 13 mei testen de studenten met een proeflancering het loskoppelen van de neuskegel met aan boord de wetenschappelijke apparatuur en het uitwerpen van de parachute. “Voor we de raket echt kunnen lanceren, moeten we zeker weten dat deze essentiële systemen goed werken”, vertelt Wouter Blom van raketvereniging DARE.

“Het uitwerpen van de parachute gaat bij een snelheid van 250 km/u en veroorzaakt een vertraging van 30 g. Dat moeten we goed testen, want als dat bij de eigenlijke lancering misgaat, vallen alle experimenten te pletter.”

Vliegertouw
De speciaal ontwikkelde “Stratos Concept Launcher” brengt de neuskegel vrijdag naar een hoogte van 1,5 km. Bij die hoogte mogen de studenten nog in Nederland (’t Harde) lanceren.

De studenten gebruiken een innovatief systeem voor de loskoppeling, dat gebruikt maakt van het smelten van Dyneema (ofwel: ultrasterk vliegertouw) in plaats van kleine explosieve ladingen, zoals gebruikelijk is. Het nieuwe systeem is aanzienlijk veiliger en betrouwbaarder dan het systeem dat de studenten hiervoor gebruikten.

Slanke ‘Dart’
Stratos II zal vermoedelijk in 2012 vanuit Scandinavië gelanceerd worden naar een hoogte van 50 km. Daarna kunnen de studenten beginnen aan het aanpassen van de raket om de 100 km te bereiken: het begin van de ruimte. Het plan is om de neuskegel te vervangen door een slanke ‘dart’. Stratos II moet die dart zoveel snelheid geven dat deze naar de grens van de ruimte door kan schieten.

Praktijkervaring
Het project Stratos wordt uitgevoerd door 30 studenten Elektrotechniek en Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft. De ontwikkeling doen zij naast hun studie. Doel van de Delftse raketvereniging is om studenten ook in de praktijk ervaring met ruimtevaarttechnologie te laten opdoen.

De vereniging organiseert onder meer een introductieproject voor nieuwe leden. Ook op 13 mei lanceren vijf groepjes hun eigen raketten, met de opdracht een kippenei te lanceren en heel weer te laten landen: de “Scrambled egg competition”
Categorie:
Tag(s):