woensdag, 31. augustus 2011 - 21:59

Stützpunkt Groede

Sluis

In Groede Podium, een podium voor natuur en cultuur, is het project Stützpunkt Groede uitgewerkt.

In het voormalige bunkerdorp, onderdeel van de Atlantikwall, is de geschiedenis nog zeer tastbaar. Door het herschilderen van een geschuts- en manschappenbunker, het plaatsen van informatieborden en het voorlezen van brieven van een jonge Duitse soldaat aan zijn “Mutti”, worden de verhalen over de Tweede Wereldoorlog tot leven gebracht.

De officiële onthulling van dit project vindt plaats op maandag 5 september
om 16.00 uur in Groede Podium, Gerard de Moorsweg 4 te Groede.

De West Zeeuws-Vlaamse kust was een belangrijke schakel in de Atlantikwall, de 2685 kilometer lange verdedigingslinie langs de kust van Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie. Groede fungeerde als een zogeheten “Stützpunkt Breskens”. Het bestond uit geschutsopstellingen, bunkers en een commando-centrum. Opvallend was de bijzonder goede camouflage van het bunkerdorp. Schilders hadden de bunkers van nepdeuren en ramen voorzien inclusief bloemetjes en gordijnen. Van een afstand zal de stelling eruit als een Hollands gehucht met huisjes, een boerenschuur en winkeltjes. De Canadezen die in oktober 1944 het bunkerdorp veroverden, dachten aanvankelijk ook dat dit een klein dorp was. Op één na zijn alle bunkers hier bewaard gebleven. Dat is bijzonder omdat vrijwel alle andere Duitse verdedigings-werken in de streek na de oorlog zijn opgeruimd. Het bunkerdorp werd omgevormd tot een hertenpark.

De laatste jaren is het voormalige hertenpark omgevormd tot Groede Podium, een podium voor natuur en cultuur. Om de geschiedenis die hier nog zo tastbaar is, nog meer tot leven te brengen, is het project Stützpunkt Groede ontwikkeld. Binnen het toeristische concept van Groede Podium wordt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een aantrekkelijke en educatieve wijze verteld. In dit kader zijn een geschuts- en manschappenbunker herschilderd en zijn er informatieborden geplaatst. De generatie van nu wordt verbonden met de ooggetuigen van toen. Er staan bijvoorbeeld paaltjes waar brieven worden voorgelezen van een jonge Duitse soldaat aan zijn “Mutti”.
Provincie:
Tag(s):