vrijdag, 30. september 2011 - 13:22 Update: 08-07-2014 0:56

Twente stuurt Maaskant met ruime nederlaag terug naar Krakow

Enschede

(Elfvoetbal) FC Twente heeft donderdagavond ten koste van Wisla Krakow, ondanks een snelle achterstand, de eerste zege in de groepsfase van de Europa League in de wacht weten te slepen. De Tukkers stuurden de Poolse ploeg van Robert Maaskant met een 4-1 nederlaag terug naar Krakow.

Het was even schrikken voor iedereen die Twente een warm hart toedraagt. Na nog niet eens acht minuten voetbal hadden de Poolse bezoekers de bal al achter Twente-doelman Nicolay Mihaylov liggen.

Dat kon de formatie van trainer Co Adriaanse zichzelf aanrekenen. Bij de goal van Dudu Biton werd veel te laks verdedigd. De Israëlische spits kon makkelijk aannemen om vervolgens zonder enige tegenstand fraai raak te schieten.

Een aantal minuten daarvoor hielp Twente-spits Marc Janko een tweetal goede kansen om zeep. Kort na het beginsignaal bediende Ola John zijn Oostenrijkse collega op het hoofd, maar wonder boven wonder kopte de lange spits over. Amper een minuut later verzuimde Janko wederom doeltreffend toe te slaan, maar door een zwakke aanname faalde hij opnieuw.

Na de Poolse treffer was Janko de eerste die weer oog in oog kwam met Wisla-doelman Sergei Pareiko. Dit keer na een hard schot van Wout Brama dat gekeerd werd. Janko miste echter in de rebound. Na ruim een halfuur voetballen konden Tukkers echt juichen. De dreigend spelende Ola John krulde een vrije trap op het hoofd van international Luuk de Jong. Hij liet Pareiko wel kansloos.

Janko haalde na de gelijkmaker zijn gram. Via een typische spitsengoal schoot hij zijn ploeg nog voor rust op voorsprong. Ruim tien minuten na rust legde de Oostenrijker de Nederlander Kew Jaliens simpel in de luren om vervolgens binnen te schieten. Janko's vervanger, Willem Janssen, gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd definitief in het slot: 4-1.

Het andere duel in groep K ging tussen Odense en Fulham. In Denemarken won het Fulham van Martin Jol met 0-2. Hierdoor gaan de Londenaren en de Tukkers met vier punten samen aan de leiding. Odense volgt op een punt terwijl Wisla Krakow puntloos hekkensluiter is.