vrijdag, 18. februari 2011 - 13:32 Update: 08-07-2014 1:00

Twente wint in Russische vrieskist

Moskou/Rusland

(Elfvoetbal) FC Twente staat met één been in de achtste finales van de Europa League. De regerend landskampioen deed uitstekende zaken door Rubin Kazan donderdag met 0-2 te verslaan. Doelpunten kwamen van Luuk de Jong en Peter Wisgerhof.

Protest
FC Twente startte onder protest aan het duel in het bijna lege Luzhniki Stadion. De UEFA verplichtte het duel te spelen, omdat de temperatuur volgens de Europese voetbalbond rond de -14 graden lag. Bij -15 of kouder zou het duel niet doorgaan, was de afspraak. Volgens FC Twente kwam het kwik in Moskou echter niet hoger dan -17 en had het duel om gezondheidredenen dus niet gespeeld moeten worden. De UEFA besliste een kwartier voor aanvang dat het duel door moest gaan en dreigde anders met een reglementaire 3-0 nederlaag.

In de eerste helft had Kazan het overwicht, wat overigens leidde toch slechts een goede kans. Die bal verdween in het zijnet. FC Twente leek vooral heel te willen blijven en verspilde zo min mogelijk energie. Na rust stond er een ander FC Twente. Vooral het laatste half uur zette de ploeg van Preud'homme aan. Beide doelpunten vielen uit corner.

Luuk de Jong brak de score in de 77e minuut open. Hij kopte raak uit een voorzet van Theo Janssen, na een kort genomen corner van Bryan Ruiz. Peter Wisgerhof bepaalde twee minuten voor tijd de eindstand. De aanvoerder van de Enschese ploeg trapte de rebound binnen, nadat doelman Giedrius Arlauskis in eerste instantie nog redde op een poging van Luuk de Jong uit een corner van Theo Janssen.

De return van volgende week moet een formaliteit zijn. FC Twente zou dan in de volgende ronde de winnaar treffen van de confrontatie tussen Young Boys Bern en Zenit Sint-Petersburg.