dinsdag, 11. oktober 2011 - 22:21 Update: 08-07-2014 0:56

Zweden uit hun dak na 3-2 winst op Oranje en plaatsing EK

Zweden

(Elfvoetbal) Oranje heeft voor het eerst sinds de WK-finale tegen Spanje (0-1) weer eens een nederlaag geleden. Zweden bond de vice-wereldkampioen dinsdag in Solna aan de zegekar. Het Nederlands elftal gaf na rust een 1-2 voorsprong in slechts een paar minuten uit handen: 3-2.

Ola Toivonen was met een prachtig ingekrulde trap verantwoordelijk voor het winnende doelpunt én voor deelname van Zweden aan het EK 2012 in Polen en Oekraïne.

De Zweden zijn door de zege als beste nummer twee geëindigd en hoeven daardoor niet deel te nemen aan de play-offs. Kim Källström maakte de eerste goal van de wedstrijd. Met een prachtig ingedraaide vrije trap liet de 29-jarige middenvelder doelman Michel Vorm volledig kansloos.

Klaas-Jan Huntelaar trok de score weer recht met een knap gekopte bal. De 28-jarige scherpschutter bepaalde daarmee de ruststand op 1-1. Overigens betrof het zijn dertiende treffer in EK-kwalificatieverband, waarmee hij recordhouder Johan Cruijff is gepasseerd.

Het tweede bedrijf kende veel spektakel. Een van uit de lucht geschoten bal van Robin van Persie werd gekeerd door doelman Andreas Isaksson, maar Dirk Kuyt was er als de kippen bij om de rebound voor zijn rekening te nemen: 1-2.

Oranje leek af te koersen op een overwinning, maar werd al snel met beide benen op de grond gezet. Twee minuten later was de score namelijk alweer in evenwicht door een benutte strafschop van Sebastian Larsson. PSV'er Toivonen nam één minuut daarop het zekere voor het onzekere met draaide van afstand de 3-2 achter Vorm. Daarmee bepaalde hij de eindstand.

De laatste nederlaag van Nederland tegen Zweden dateerde van 27 april 1983 (0-3). Voor Oranje staan in 2011 enkel nog oefeninterlands tegen Zwitserland en Duitsland op het programma. Deze worden op 11 en 15 november gespeeld in respectievelijk de Amsterdam ArenA en de Imtech Arena in Hamburg.