dinsdag, 28. augustus 2012 - 20:32

100.000e aanvraag aan Schadefonds Geweldsmisdrijven

Rijswijk

Dinsdag heeft het Schadefonds Geweldsmisdrijven de 100.000e aanvraag voor een financiële tegemoetkoming voor een slachtoffer van een geweldsmisdrijf ontvangen. Dit heeft hete ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag laten weten.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie overhandigde in Rijswijk de aanvraag aan Ludo Goossens (voorzitter commissie Schadefonds Geweldsmisdrijven).

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is in 1976 opgericht en geeft slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven (bijvoorbeeld mishandeling, verkrachting, huiselijk geweld, straatroof en bedreiging met wapens) een financiële tegemoetkoming voor het lichamelijke en psychische letsel dat ze hebben opgelopen.

“Schadefonds speelt belangrijke rol”
Volgens staatssecretaris Teeven speelt het Schadefonds een belangrijke rol in de hulp aan slachtoffers. “Met het uitkeren van het geld ter vergoeding van de materiële en immateriële schade wordt niet alleen die schade vergoed. Dat geld staat voor nog iets veel belangrijkers. Het komt tegemoet aan een van de centrale behoeften van slachtoffers: erkenning van het onrecht dat slachtoffers is aangedaan”, aldus Teeven.

Schadefonds keert in totaal 10,4 miljoen euro uit
Slachtoffers van geweldsmisdrijven kregen in 2011 van het Schadefonds een gemiddeld uitkeringsbedrag van 2.380 euro. In totaal keerde het fonds 10,4 miljoen euro uit.

Daarvan werd er voor 7,1 miljoen euro uitgekeerd voor immateriële schade (smartengeld) en 3,3 miljoen euro voor materiële schade. Het Schadefonds werkt intensief samen met organisaties zoals het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en de politie. Ruim zestig procent van de aanvragen wordt toegekend.
Provincie:
Tag(s):