woensdag, 2. mei 2012 - 14:31 Update: 08-07-2014 0:27

15 miljoen baby's te vroeg geboren

Den Haag

Elk jaar worden zo'n 15 miljoen baby's in de wereld te vroeg geboren. Dit is meer dan een op de 10 geboorten, zo blijkt uit het rapport ‘Born Too Soon’, dat woensdag is verschenen.

Het rapport is opgesteld door kinderrechtenorganisatie Save the Children, The March of Dimes Foundation, het Partnership for Maternal, Newborn & Child Health en de World Health Organisation.

Meer dan een miljoen van deze te vroeg geboren baby's sterven kort na de geboorte; talloze anderen hebben de rest van hun leven last van een fysieke of neurologische problemen die ten koste kunnen gaan van gezinnen en de maatschappij.

Vroeggeboorte (voor de 37e week van de zwangerschap) is een niet erkende doodsoorzaak. Vroegtijdige geboortes zijn goed voor bijna de helft van alle pasgeboren doden wereldwijd en is de tweede belangrijke doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar (na longontsteking).

Nieuwe cijfers in het rapport tonen zowel de omvang van het probleem en de verschillen tussen landen. Veel landen met een hoge vroeggeboorte cijfer liggen in Afrika en Azië. Er zijn verschillende oorzaken voor vroeggeboorten: meervoudige zwangerschappen, infecties en chronische aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk.

In de meeste gevallen kan er geen oorzaak worden geïdentificeerd. Goede zorg voor, tijdens en na de zwangerschap kan helpen om de aantallen vroeggeboorten tegen te gaan. Net als spreiding van de zwangerschappen, en het tegengaan van seksueel overdraagbare aandoeningen. Tevens zorgt ook het promoten van een gezonde levensstijl voor een vermindering in het aantal vroeggeboorten.

De cijfers
De landen met het grootste aantal vroeggeboortes zijn: India – 3.519.100; China – 1.172.300; Nigeria – 773.600; Pakistan – 748.100; Indonesië - 675.700, Verenigde Staten – 517.400; Bangladesh - 424.100, Filippijnen - 348.900, Democratische Republiek Congo – 341.400, en Brazilië – 279.300.

De landen met het hoogste percentage per 100 geboortes zijn: Malawi-18,1 op de 100; Comoren en Congo 16.7; Zimbabwe-16.6; Equatoriaal-Guinea-16.5; Mozambique-16.4; Gabon-16.3; Pakistan-15.8; Indonesië-15.5, en Mauritanië-15.4.

Het aantal vroeggeboortes neemt toe. Van alle onderzochte landen, zijn er de afgelopen 20 jaar maar 3 landen waar het aantal vroeggeboortes niet is gestegen. De meeste vroeggeboren kinderen die sterven, hebben geen geboorte of overlijdensakte, waardoor deze sterftegevallen buiten de statistieken blijven. Het rapport Born Too Soon is het eerste wereldwijde onderzoek dat deze kinderen wel meeneemt in de cijfers.

Overleven
Hoe groot de kans is dat te vroeg geboren kinderen kunnen overleven, is afhankelijk van het land waar de kinderen geboren zijn: in arme landen is de kans 90% dat te vroeg geboren kinderen (< 28 weken)sterven in de eerste dagen van hun leven, in rijke landen is deze kans 10%. En dat terwijl we op een simpele manier kunnen zorgen dat veel van deze te vroeg geboren kinderen wel overleven, namelijk door:

• Prenatale steroïde injecties voor moeders tijdens de bevalling, deze kosten $ 1 per injectie. Dit medicijn helpt de ontwikkeling van onrijpe foetale longen en voorkomt problemen in de luchtwegen. Deze maatregel alleen al zou jaarlijks bijna 400.000 levens kunnen redden.
• Huid op huid contact: waarbij de pasgeborene direct op de blote huid van de moeder wordt gedragen, zodat deze warm blijft. Ook het geven van borstvoeding is voor deze baby’s belangrijk. Hierdoor worden infecties voorkomen en blijft het kind onder constant toezicht. Deze methode zou 450.000 levens per jaar kunnen redden.
• Antibiotica en andere medicatie die infecties bestrijden

Naar schatting driekwart van de te vroeg geboren kinderen die anders zouden sterven, zou door deze simpele en relatief goedkope handelingen kunnen overleven.
Categorie:
Tag(s):