donderdag, 20. december 2012 - 14:55 Update: 08-07-2014 0:44

150 miljoen euro voor innovatieve bedrijven

Er komt volgend jaar een investeringsfonds dat geld gaat investeren in snel groeiende innovatieve bedrijven, die moeite hebben investeerders aan te trekken. In het fonds komt €150 miljoen. Het ministerie van Economische Zaken stopt er €100 miljoen in en het Europees Investeringsfonds (EIF) €50 miljoen.

Vaak kunnen innovatieve bedrijven niet groeien omdat ze geen lening kunnen krijgen. Dit komt doordat de ontwikkeling van hun product nog niet zo ver is gevorderd dat investeerders aangetrokken kunnen worden. 'Samen met het EIF kunnen we zorgen dat deze bedrijven meer kapitaal hebben om te innoveren en verder te groeien. Dat levert de banen en groei op die Nederland èn Europa zo hard nodig hebben', zei minister Kamp.

Vliegwieleffect
Het fonds heeft een vliegwieleffect want het investeert voor ongeveer 20% in andere fondsen. Die fondsen moeten de overige 80% van hun kapitaal aantrekken bij private financiers. De €150 miljoen kan hierdoor uitgroeien tot €5750 miljoen aan risicokapitaal voor innovatieve bedrijven.

Beheer
Participatiemaatschappij Oost (PPM Oost) gaat het fonds samen met het Europees Investeringsfonds beheren. PPM Oost is het participatiebedrijf van Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV, met het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel als aandeelhouders. De wens is om het fonds door te laten groeien naar €300 miljoen door andere partijen aan te trekken.
Categorie:
Tag(s):