dinsdag, 8. mei 2012 - 18:14

16 jaar cel en TBS voor overgieten vriendin met zwavelzuur

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de man die er van werd verdacht in augustus 2011 zijn vriendin met zwavelzuur te hebben overgoten, veroordeeld wegens poging moord, wederrechtelijke vrijheidsbeneming en mishandeling. De rechtbank heeft de man een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd en TBS met dwangverpleging bevolen.

Bewust risico
Volgens de rechtbank is sprake van voorbedachte raad. De man heeft zijn daad voorbereid en hij heeft op meerdere momenten van zijn voornemen kunnen afzien.

Door zijn vastgebonden vriendin met zwavelzuur te overgieten heeft hij in elk geval bewust het risico aanvaard, dat zij aan de gevolgen van de verwondingen zou komen te overlijden.

Het is algemeen bekend dat de kans op inslikken en inademen van de vloeistof, inclusief de kans dat dit tot de dood leidt, toeneemt bij het in het gezicht gooien daarvan, terwijl de complicaties van ernstige brandwonden een potentieel dodelijk verloop kunnen hebben. Verdachte had zich op internet ook georiënteerd op de gevolgen van het gebruik van zwavelzuur.

Ondraaglijke pijn
Het slachtoffer is zwaar verminkt in haar gezicht en haar leven staat sinds 16 augustus 2011 - ondanks zware pijnstillende medicatie - in het teken van voortdurende en ondraaglijke pijn.

Zij heeft talloze zeer pijnlijke behandelingen, wondverzorgingen, (mislukte) huidtransplantaties en operaties moeten ondergaan. Haar leven is als direct gevolg van het handelen van verdachte naar het oordeel van de rechtbank in sociaal en maatschappelijk opzicht min of meer 'vermoord'.

De nog jonge moeder van twee kinderen, zal nooit meer een leven kunnen leiden als voor het incident. Op het plegen van een dergelijk gruwelijk feit waarmee onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed is toegebracht aan het slachtoffer, kan niet anders worden gereageerd dan met een zeer langdurige gevangenisstraf. De rechtbank ziet geen enkele aanleiding om te komen tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist.

Persoonlijkheidsstoornis
Daarnaast ziet de rechtbank aanleiding voor de maatregel van TBS met dwangverpleging. De rapporterende psychiater en psycholoog menen beiden dat sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en achten verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Gelet op wat door deze deskundigen is gerapporteerd over het gevaar voor herhaling wil de rechtbank een behandeling zeker stellen. Ten slotte heeft de rechtbank de vordering tot schadevergoeding van het slachtoffer toegewezen tot een bedrag van - 150.000 (smartengeld) en tot een bedrag van - 112.915,70 wegens materiële schade.
Provincie:
Tag(s):