zondag, 24. juni 2012 - 20:49

27 Watersporters in nood van het Veluwemeer gehaald

Het was voor de vrijwilligers van KNRM Station Elburg zondag letterlijk alle hens aan dek. Er werden in totaal 27 mensen van het Veluwemeer gehaald. Bij enkele kinderen was sprake van onderkoelingsverschijnselen.

Zondagmiddag 24 juni kwam om 15.30 uur bij Station Elburg een melding binnen voor een zeilschouw met motorstoring. De Evert Floor, reddingboot van KNRM Station Elburg, rukte uit om de opvarenden te helpen. Tijdens het slepen van dit schip kwam echter een tweede melding binnen van ernstiger aard; er was een polyvalk omgeslagen en de bemanning was te water geraakt.

De zeilschouw werd voor anker gelegd en schipper Jan Balk en zijn bemanning zetten koers richting Pierland, een eilandje op het Veluwemeer. Bij de omgeslagen boot aangekomen werd direct meer hulp aangevraagd. Enkele tientallen meters verderop lag namelijk een tweede polyvalk ondersteboven in het water. De bemanning van drie andere valkjes was inmiddels behoorlijk in paniek, net als de mensen die te water waren geraakt.

Het gezelschap van in totaal 27 mensen, volwassenen en kinderen, had vijf polyvalkjes gehuurd. Het slechte weer was geen reden geweest om het dagje zeilen te annuleren. Maar de wind, 5 Beaufort met af en toe flinke rukwinden, was toch wat te krachtig voor de zeilers. Twee boten sloegen om.

Met assistentie van de duikers van Brandweer Harderwijk werden eerst de mensen die te water waren geraakt naar Jachthaven HMS nabij Harderwijk gebracht, waar een crisiscentrum werd ingericht. Hier werden zij opgevangen door ambulancepersoneel.

Ook de bemanning van de nog varende polyvalkjes werden hiernaartoe gebracht. “We hebben diverse keren nagevraagd of niemand werd vermist. De groep bestond uit 27 personen en uiteindelijk hadden we 27 personen aan land gebracht. Gelukkig had iedereen een reddingsvest aan anders was het verhaal misschien wel anders afgelopen”, vertelt KNRM bemanningslid Edwin Meppelink. Een tweede ploeg KNRM vrijwilligers heeft vervolgens, samen met Brandweer Harderwijk en Reddingsbrigade Flevostrand, alle zeilboten naar de haven gebracht.
Provincie:
Tag(s):