donderdag, 28. juni 2012 - 14:12 Update: 08-07-2014 0:29

481 automobilisten met alcoholslot op de weg

Sinds de inwerkingtreding van het Alcoholslotprogramma (ASP) rijden er 481 automobilisten rond met een alcoholslot. Het aantal bestuurders dat vanaf 1 december 2011 het CBR het ASP opgelegd heeft gekregen ligt op 2334. Dit blijkt uit cijfers van het CBR.

Het alcoholslotprogramma, gericht op gedragsverandering van de deelnemer, wordt door het CBR opgelegd en komt naast een sanctie die via het strafrecht kan worden opgelegd. Met het alcoholslotprogramma wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het aantal (dodelijke) verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is terugdringen. Bij 1 op de 5 verkeersongevallen is alcohol in het spel.

Wie krijgt het opgelegd?
Bestuurders van auto’s en brommers in bezit zijn van rijbewijs B, die vanaf 1 december 2011 bij een alcoholcontrole 1,3 promille of meer alcohol in het bloed hebben, krijgen het ASP opgelegd. Voor beginnende bestuurders en recidivisten is de grens respectievelijk 1 promille en 0,8 promille.

Consequenties
De maatregel bestaat uit een alcoholslot in de auto en een verplicht begeleidingsprogramma waarbij de automobilist leert om alcohol en verkeer te kunnen scheiden. Deze bestuurders moeten minimaal twee jaar met het slot rondrijden en meedoen aan het begeleidingsprogramma.

Wie een alcoholslot krijg opgelegd, krijgt een speciaal rijbewijs met code 103 dat aangeeft dat je alleen in een auto met alcoholslot mag rijden. Het slot kan alleen geïnstalleerd worden in personenauto’s. Wie weigert mee te doen aan het ASP raakt zijn rijbewijs kwijt en kan pas na vijf jaar een nieuwe aanvragen. De kosten van het alcoholslot en het begeleidende programma zijn volledig voor de overtreder.
Categorie:
Tag(s):