woensdag, 25. april 2012 - 8:22

Aantal jonge comazuipers weer toegenomen

Uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) blijkt dat het aantal jongeren dat met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt in 2011 is toegenomen.

Bovendien waren de zogenaamde comazuipers jonger dan in 2010 en bleven zij langer buiten westen. Dit meldt de Volkskrant woensdag.

In 2011 belandden er 762 minderjarige comazuipers op de eerste hulp met acute alcoholvergiftiging. In 2010 waren dat er 684. 2011 laat een toename van 12% zien.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen comazuipers bleek bovendien lager dan in het jaar ervoor. In 2010 was het gemiddelde 'slachtoffer' 15,6 jaar. In 2011 is dat 15,3 jaar. Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren:''Dieptepunt bij ons in Delft was een jongen van 10. Zo'n jong iemand hebben we niet eerder gezien.'

Van der Lely maakt zich zorgen over de nieuwe cijfers: "Ik houd mijn hart vast tot er toch een moment is dat een kind verdrinkt of ergens vanaf valt of toch door de alcohol direct of indirect aan de alcohol overlijdt." De jongeren bleven in 2011 gemiddeld 3,27 uur buiten bewustzijn. Dat is ruim een uur langer dan in 2007.

Van der Lely vindt dat ouders er strenger op moeten toezien dat hun kinderen geen alcohol drinken. Van der Lely in de krant 'Vrijwel alle jongeren die wij zien, zeggen dat het hen is overkomen. Ze drinken niet bewust door totdat ze omvallen. Pubers kunnen de gevolgen van hun gedrag nog niet overzien.'

Van der Lely pleit ervoor om de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen te
verhogen naar 18 jaar. 'Maar kennelijk is dit voor de overheid geen prioriteit. Het zal er wel iets mee te maken hebben dat Nederland groot is in de productie en verkoop van drank', aldus Van der Lely in de Volkskrant.
Provincie:
Tag(s):